Αύξηση της αξίας των ισπανικών εξαγωγών προϊόντων το 2023

Οι εξαγωγές θα υπερβούν τα 16,6 δισ. ευρώ σε ένα έτος που χαρακτηρίζεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αυξημένο ανταγωνισμό και υπερρύθμιση

Η αξία των ισπανικών εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 16,6 και 16,8 δισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την Fepex. Ο όγκος των εξαγωγών αναμένεται να είναι χαμηλότερος από τους 12 εκατ. τόνους που καταγράφηκαν το 2022. Τα τελωνειακά στοιχεία μέχρι τον Οκτώβριο έδειξαν εξαγωγές 9 εκατ. τόνων, μειωμένες κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Fepex δήλωσε ότι το έτος σημαδεύτηκε από "δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδίως ξηρασία, αυξανόμενο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες και προσαρμογή στην αυξανόμενη ρύθμιση της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Η Fepex δήλωσε ότι οι εισαγωγές θα συνεχίσουν την ανοδική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Μέχρι τον Οκτώβριο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8% σε όγκο και 19% σε αξία σε 3,3 εκατ. τόνους και 3,638 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αντανακλούν τον αυξανόμενο ρόλο της Ισπανίας ως λιμένα εισόδου για τα προϊόντα που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά. "Η συνεχής αύξηση των εισαγωγών στην εθνική αγορά αλλά και στην κοινοτική αγορά είναι ακριβώς ένα από τα γεγονότα που σηματοδοτούν την εξέλιξη του τομέα των οπωροκηπευτικών", δήλωσε η Fepex.

"Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έως τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ανερχόμενες σε 13,907 δισ. ευρώ, λόγω της ρυθμιστικής απόκλισης σε εργασιακά, κοινωνικά, φυτοϋγειονομικά θέματα... που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, καθιστώντας το κοινοτικό μοντέλο όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό".

Επισημαίνοντας την ξηρασία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επιδείνωσαν την έλλειψη νερού στις κύριες παραγωγικές περιοχές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Fepex σημείωσε ότι η διαθεσιμότητα νερού σε αποδεκτή τιμή αποτελεί καθοριστική μεταβλητή για το μέλλον της παραγωγής και των εξαγωγών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Mariano Zapata, πρόεδρος της ένωσης παραγωγών της Μούρκιας Proexport, δήλωσε: "Η Μούρθια και η νοτιοανατολική Ισπανία χρειάζονται πολύ λίγο νερό για την παραγωγή λαχανικών και φρούτων σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων στην Ισπανία".

Επανέλαβε τις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να καταλήξει επειγόντως σε συμφωνία για να διασφαλίσει τη μεταφορά του ποταμού Tajo-Segura, καθώς και να εξασφαλίσει άλλους πόρους από υπόγεια ύδατα, αφαλάτωση ή επαναχρησιμοποίηση του αναγεννημένου νερού.

Η Proexport υπογράμμισε επίσης το όλο και πιο αυστηρό ρυθμιστικό τοπίο, το οποίο, όπως είπε, επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους παραγωγούς, δίνοντας προτεραιότητα στον έλεγχο της διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και του περιβάλλοντος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη σημαντική οικονομική συμβολή της παραγωγής φρούτων και λαχανικών.

Ο Zapata δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς αυξάνει το κόστος εργασίας σε έναν τομέα στον οποίο η εργασία μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 45% του κόστους παραγωγής σε ορισμένες καλλιέργειες.

Επισήμανε επίσης τις ανησυχίες για τη σταθερή μείωση των φυτοϋγειονομικών προϊόντων που είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς, γεγονός που επηρεάζει τις αποδόσεις, την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Τέλος, όσον αφορά την εμπορία, η Fepex προειδοποίησε ότι η νέα απαίτηση για την πώληση των προϊόντων χύμα σε βάρος μικρότερο του 1,5 κιλού βρίσκει αντίθετους τόσο τους παραγωγούς όσο και τους λιανοπωλητές "διότι θα καταστήσει πρακτικά μη βιώσιμη τη στρατηγική διαφοροποίησης κατά προέλευση και ποιότητα και θα πολλαπλασιάσει τα απορρίμματα στο κατάστημα".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις