Αυξημένες ενισχύσεις για επενδύσεις αγροδιατροφής

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, αυξάνονται οι ενισχύσεις για επενδύσεις στον κλάδο της αγροδιατροφής.

Ειδικότερα, με την απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τροποποιείται η υπ' αρ. 94084/30.9.2022 υπουργική απόφαση «Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Αγροδιατροφή Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια» του ν. 4887/2022».

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:

  • Αυξάνεται το ανώτατο όριο της ενίσχυσης για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν επιλέξιμες δαπάνες άνω των 55 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο όριο είναι 110 εκατομμύρια ευρώ, αντί για 75 εκατομμύρια ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τα 110 εκατομμύρια ευρώ, η ενίσχυση μειώνεται στο 50% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή.
  • Για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 110 εκατομμύρια ευρώ, δεν παρέχεται καμία ενίσχυση.
  • Προβλέπεται ότι οι επενδύσεις αντικατάστασης δεν συνιστούν αρχική επένδυση και δεν μπορούν να λάβουν ενίσχυση.
  • Για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο καθεστώς, δεν έχει εφαρμογή η τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2023.

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν στόχο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα και να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις