Θεσσαλία: 450 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση

Σύσκεψη για την πορεία αποκατάστασης της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επαναδιατυπώθηκε η βούληση της Κυβέρνησης για τη συνέχιση, με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς, των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση της περιοχής.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης.

Ήδη η Κυβέρνηση έχει διαθέσει μέσω όλων των εμπλεκομένων υπουργείων πόρους που πλησιάζουν 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής, ενώ με ταχύτατα βήματα οργανώνεται η επόμενη μέρα.

Για το λόγο αυτό, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζεται συντονιστής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης για την περαιτέρω παρακολούθηση και συντονισμό των έργων και δράσεων του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης Θεσσαλία, στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, αποφασίστηκε, την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, να πραγματοποιηθεί, στην Καρδίτσα, σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου που θα αποτελείται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Υποδομών και Υποδομών Νίκο Ταχιάο, τους Γενικούς Γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη και του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να  συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αντιπεριφερειάρχες, οι νεοκλεγέντες δήμαρχοι της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, και εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και συνεταιριστικών Οργανώσεων.

Στην κλειστή σύσκεψη θα συζητηθεί το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας,

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη Θεσσαλία και κάθε παραγωγική μονάδα, είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στη μεταποίηση.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Ήδη έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Τα 16,5 για το ζωικό κεφάλαιο κατεβλήθησαν μόλις 18 ημέρες μετά τη λήξη υποβολής των δηλώσεων και τα 107,5 σε 25 ημέρες μετά. Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα 2,5 εκατ. ευρώ έχουν διασφαλισθεί για τους αλιείς της περιοχής ως απώλεια εισοδήματος και 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, για να δοθούν σε όσους παραγωγούς (χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, παραγωγούς αρωματικών φυτών κ.α.) δεν είχαν υποχρέωση, εκ του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να ασφαλιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή ειδικού μέτρου μέσα από το ΠΑΑ για ενίσχυση των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές, πρόγραμμα απονιτροποίησης ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία, καθώς και 5 εκατ. ευρώ υπερδεσμεύσεις του προγράμματος leader.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εφαρμογή όλες οι σχετικές παρεκκλίσεις που προβλέπονται στο μέτρο βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφία και του τομεακού για τη μελισσοκομία, ούτως ώστε κανένας από τους πληγέντες να μη αποκλειστεί από τα συγκεκριμένα μέτρα.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται επίσης μια σειρά μέτρων, όπως το 5.2  του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και η ένταξη και των 601 επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης με επί πλέον 20 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέχρι τώρα έχει ενεργοποιηθεί τόσο το σχήμα της πρώτης αρωγής, όσο και το σχήμα της προκαταβολής έναντι της κρατικής αρωγής για επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, έχοντας καταβάλει – αθροιστικά – 151,4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, έχουν καταβληθεί, μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, 139,18 εκατ. ευρώ προς 40.181 πλημμυροπαθείς, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές.

Επίσης, ξεκίνησαν οι προκαταβολές του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις από τις πλημμύρες, έχοντας καταβάλει 12,2 εκατ. ευρώ προς 849 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσα από την ενεργοποίηση του σχήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας προς πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις του Σεπτεμβρίου για περίοδο ενός τριμήνου έχουν καταβληθεί 4,4 εκατ. ευρώ για 5.479 εργαζόμενους που απασχολούνται σε 770 επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια των εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, έχει εγκριθεί συνολική έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 133 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προς τους Δήμους της Θεσσαλίας και αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλίας.

Αποτέλεσμα του συνόλου των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι ότι έχει εδραιωθεί το αίσθημα ότι οι πληγέντες κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν είναι μόνοι.

Η Κυβέρνηση είναι παρούσα, αποφασισμένη να προχωρήσει τάχιστα στην αναγέννηση της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις