USDA: Αυξημένη η παγκόσμια παραγωγής μήλων το 2024

Μια νέα έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή μήλων θα αυξηθεί ελαφρώς το 2023/24, αυξάνοντας κατά 175.000 τόνους σε 83,1 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση αυτή κατά την περίοδο εμπορίας 2023/24 (12 μήνες έως τις 30 Ιουνίου 2024 για το βόρειο ημισφαίριο και 31 Δεκεμβρίου 2024 για το νότιο ημισφαίριο) οφείλεται στην ανάκαμψη των προμηθειών στην Κίνα, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, η οποία αντισταθμίζει τις απώλειες στην ΕΕ και την Τουρκία

Παρόλο που η Κίνα αντιμετώπισε απώλειες λόγω παγετού και θερμοκρασίας στις επαρχίες Shandong και Gansu, η υψηλότερη παραγωγή στις επαρχίες Shanxi, Henan, Hebei και Liaoning αναμένεται να αντισταθμίσει το γεγονός αυτό και η συνολική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.000 τόνους σε 45 εκατ. τόνους.  

Η παραγωγή της Νότιας Αφρικής αναμένεται επίσης να αυξηθεί αυτή τη σεζόν σε 1,2 εκατ. τόνους με βάση τις καλές συνθήκες καλλιέργειας και τη νέα προσφορά από φυτείες που μπαίνουν σε πλήρη παραγωγή.   

Επιπλέον, η προσφορά της πολιτείας Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψει μετά τις καιρικές ζημιές της περασμένης περιόδου και να αυξήσει την παραγωγή των ΗΠΑ κατά 56.000 τόνους στα 4,4 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή της Ινδίας αναμένεται να παραμείνει στους 2,4 εκατ. τόνους με βάση την αμετάβλητη φυτεμένη έκταση και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Η παραγωγή στη Χιλή αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στους 907.000 τόνους, καθώς "η φυτεμένη έκταση συνεχίζει τη μακρά, πτωτική της τάση", αναφέρεται στην έκθεση. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς κατά 20.000 τόνους σε 463.000, καθώς οι οπωρώνες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τον κυκλώνα Gabrielle. 

Αντίθετα, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 475.000 τόνους στα 12,2 εκατ. λόγω της υψηλότερης από το κανονικό πτώσης των καρπών και των χαμηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, η ποιότητα αναμένεται να είναι καλή με την παραγωγή στη Γαλλία και την Ισπανία να βελτιώνεται μετά την ανάκαμψη από τις περσινές παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες.  

Η τουρκική παραγωγή προβλέπεται επίσης μειωμένη για πρώτη φορά από την περίοδο 2014/15 σε 4,9 εκατ. τόνους. Η μείωση λέγεται ότι οφείλεται στη χαμηλή υγρασία κατά την άνθηση και στις μη εποχικές βροχές κατά την ωρίμανση των καρπών.  

Με τη συνολική αύξηση της παραγωγής, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και οι εξαγωγές. Η έκθεση του USDA αναφέρει ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές μήλων αναμένεται να αυξηθούν κατά 632.000 τόνους σε 6,1 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω των υψηλότερων αποστολών από τις ΗΠΑ, το Ιράν και την Κίνα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις