Αύξηση της δυναμικότητας σύνθλιψης σόγιας στις ΗΠΑ

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε στο δελτίο της 2ας Ιανουαρίου για τα λίπη και τα έλαια ότι τον Νοέμβριο συνθλίφθηκαν 6 εκατομμύρια τόνοι (200 εκατομμύρια bushels) σόγιας, αυξημένοι κατά 5,4% από τους 5,69 εκατομμύρια τόνους (190 εκατομμύρια bushels) που συνθλίφθηκαν τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Το ακατέργαστο σογιέλαιο που παρήχθη τον Νοέμβριο ήταν 2,325 δισεκατομμύρια λίβρες, αυξημένο κατά 5,7% από τις 2,2 δισεκατομμύρια λίβρες τον Νοέμβριο του 2022, και το μόλις εξευγενισμένο σογιέλαιο που παρήχθη ήταν 1,707 δισεκατομμύρια λίβρες, 4,5% υψηλότερο από τις 1,663 δισεκατομμύρια λίβρες ένα χρόνο νωρίτερα.

Για να θέσουμε αυτούς τους αριθμούς σε καλύτερη προοπτική, ο όγκος της σόγιας που θρυμματίστηκε τον Νοέμβριο ήταν κατά 8,3% υψηλότερος από τον μέσο όρο του 2018-22 για τον ίδιο μήνα. Η παραγωγή αργού πετρελαίου τον Νοέμβριο ήταν 8,5% υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας. Και ο πιο πρόσφατος αριθμός παραγωγής πετρελαίου σόγιας που εξευγενίστηκε μία φορά ήταν 10% υψηλότερος από τον μέσο όρο.

Αυτή η ανοδική τάση στη σύνθλιψη σόγιας αντικατοπτρίζει την πρόοδο του κλάδου στη διεύρυνση της εγχώριας δυναμικότητας σύνθλιψης. Για την περίοδο εμπορίας 2021-22, η Αμερικανική Ένωση Σόγιας ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν περίπου 60 μονάδες σύνθλιψης και ήταν σε θέση να επεξεργάζονται περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μπούσελ σόγιας ετησίως. 

Το 2023, οι επεκτάσεις σε τρία υφιστάμενα εργοστάσια μαζί με το άνοιγμα μιας νέας εγκατάστασης στη Βόρεια Ντακότα αναμένεται να αυξήσουν την εγχώρια δυναμικότητα σύνθλιψης κατά 300.000 μπούσελ ημερησίως. Στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για την παγκόσμια γεωργική προσφορά και ζήτηση, το USDA προέβλεψε ότι το 2023-24 η σύνθλιψη σόγιας στις ΗΠΑ θα ανέλθει σε 2,3 δισεκατομμύρια μπούσελ.

Το εμπόριο αναμένει να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη δυναμικότητα σύνθλιψης σόγιας με την προσθήκη 12 νέων μονάδων και 5 προγραμματισμένων επεκτάσεων έως το 2026, αυξάνοντας δυνητικά τη δυναμικότητα σύνθλιψης κατά άλλα 1,462 δισεκατομμύρια μπούσελ ημερησίως.

Η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας είναι η ισχυρή ζήτηση για σογιέλαιο, ιδίως από τον τομέα του ανανεώσιμου ντίζελ, καθώς η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) συνεχίζει να επιβάλλει στόχους ανάμειξης βιοκαυσίμων για τα διυλιστήρια ή τους εισαγωγείς βενζίνης ή ντίζελ. 

Η έντονη ζήτηση μπορεί επίσης να κρύβεται πίσω από την απότομη μείωση των αποθεμάτων σογιέλαιου, τα οποία μειώθηκαν κατά 41% μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Ένωση Επεξεργαστών Ελαιούχων Σπόρων. Ο πιο πρόσφατος πενταετής μέσος όρος μείωσης για την περίοδο αυτή ήταν 13%.

Στο WASDE του Δεκεμβρίου, το USDA προέβλεψε ότι η μεταφορά σόγιας την 1η Σεπτεμβρίου 2024 θα ανέλθει σε 245 εκατομμύρια μπούσελ, μειωμένη κατά 9% από 268 εκατομμύρια μπούσελ το 2023 και μειωμένη σχεδόν κατά 11% από 274 εκατομμύρια μπούσελ το 2022. 

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη του USDA για τη μεταφορά σογιέλαιου στις ΗΠΑ την 1η Οκτωβρίου 2024 είναι 1,577 δισεκατομμύρια λίβρες, μειωμένη κατά 1,6% από το 2023 και μειωμένη κατά περίπου 21% από τις 1,991 δισεκατομμύρια λίβρες το 2022.

Όμως, παρά τις ενδείξεις ότι η εγχώρια ζήτηση για σογιέλαιο είναι ισχυρή και πιθανότατα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, τα κοντινά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σογιέλαιο της CME Group έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40% από τα υψηλά ρεκόρ που πλησίαζαν τα 90 σεντς ανά λίβρα την άνοιξη του 2022. 

Επί του παρόντος, το συμβόλαιο του Μαρτίου κυμαίνεται μεταξύ 48 και 55 σεντς ανά λίβρα από τον Οκτώβριο. Η πρόσθετη παραγωγική ικανότητα που τίθεται σε λειτουργία μαζί με την αύξηση των εισαγωγών, ιδίως των ανταγωνιστικών πρώτων υλών για χρήση σε βιοκαύσιμα, έχει σίγουρα ασκήσει πιέσεις στην αγορά σογιέλαιου.

Ένας άλλος παρατεταμένος παράγοντας που επιβαρύνει τις τιμές του σογιέλαιου είναι το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης των πολιτικών για τα ανανεώσιμα καύσιμα. Πέρυσι, η EPA πρότεινε την εφαρμογή ενός επιδόματος πίστωσης βιοκαυσίμων για τα ηλεκτρικά οχήματα. 

Αν και η πρόταση δεν συμπεριλήφθηκε στην επικαιροποιημένη εντολή για τα πρότυπα ανανεώσιμων καυσίμων, η πρόσφατη επικέντρωση του ενδιαφέροντος στην υποστήριξη της ενσωμάτωσης των ηλεκτρικών οχημάτων και στην ενίσχυση των υποδομών για την υποστήριξη της μετάβασης από τα οχήματα που βασίζονται σε καύσιμα μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο που αφορά, ιδίως καθώς η ικανότητα επεξεργασίας σόγιας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πατήσει γερά το πόδι της στο πεντάλ του γκαζιού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις