Αύξηση των νοτιοαφρικανικών εξαγωγών νεκταρινιών αναμένεται

Με την πρώιμη σοδειά πυρηνόκαρπων της Νότιας Αφρικής να έχει πλέον ολοκληρωθεί, διαμορφώνονται σαφείς τάσεις. 

Οι αποστολές νεκταρινιών, για παράδειγμα, υπερβαίνουν τις προσδοκίες, αλλά η πρώιμη σοδειά δαμάσκηνου, όπου οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι μειωμένη.

Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί για το υπόλοιπο της περιόδου, με τα δαμάσκηνα να αναμένεται να κλείσουν 4% κάτω από την περσινή σοδειά.

Ορισμένοι εξαγωγείς δήλωσαν ότι έχουν συσκευάσει και αποστείλει έως και 60% περισσότερα νεκταρίνια στην αρχή της περιόδου - ωστόσο τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν έχουν παρεμποδίσει τις εξαγωγές.

Η Hortgro προέβλεψε ότι οι εξαγωγές νεκταρινιών θα αυξηθούν κατά 20% φέτος - από 7,7 εκατ. χαρτοκιβώτια πέρυσι σε 9,2 εκατ. φέτος.

"Η αύξηση οφείλεται στους νέους οπωρώνες που μπαίνουν στην παραγωγή, καθώς και στις νέες ποικιλίες με υψηλότερες αποδόσεις", σημείωσε ο Hortgro. "Οι όγκοι της πρώιμης περιόδου είναι αυξημένοι κατά 23%, ενώ οι όγκοι της μέσης και της όψιμης περιόδου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν αντίστοιχα κατά 22% και 23% σε σύγκριση με το 2022/2023".

Η μεγάλη αύξηση στην αρχή της περιόδου οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος η περίοδος είναι επτά έως δέκα ημέρες νωρίτερα.

Αν και αναφέρθηκαν αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές για τα πρώιμα δαμάσκηνα, οι παραγωγοί αντιμετώπισαν επίσης κάποια προβλήματα με ζημιές από τον άνεμο στους καρπούς, οι οποίες επηρέασαν τις συσκευασίες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο όγκος των εξαγωγών θα είναι μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εκστρατεία.

Για τα βερίκοκα είναι μια άλλη ιστορία μειωμένου όγκου. Η εξαγωγική σοδειά αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 33% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η πτώση των εξαγωγών ροδάκινων είναι μια άλλη συνεχιζόμενη τάση που παρατηρείται τις τελευταίες σεζόν.

Η διαταραχή στην εφοδιαστική των εξαγωγών, κυρίως στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν, είναι πιθανό να αυξήσει τη ζήτηση για εξειδικευμένα ψυγεία για το υπόλοιπο της νοτιοαφρικανικής περιόδου.

Ο ειδικός τερματικός σταθμός ψυγείων επηρεάζεται λιγότερο από τα προβλήματα σε άλλα σημεία του λιμανιού, και παρόλο που πρόκειται για μια πιο ακριβή επιλογή και τα ψυγεία επιβεβαιώνονται μόνο τρεις εβδομάδες πριν με βάση τις δεσμευμένες ποσότητες, οι καλλιεργητές και οι εξαγωγείς αρχίζουν να τα θεωρούν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των εξαγωγών πετροκάρπων.

Αναμένεται ότι θα υπάρχουν πλέον εβδομαδιαίες εξειδικευμένες μεταφορές με ψυγεία τις επόμενες οκτώ έως δέκα εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις