Maersk: Απομακρύνει όλα τα πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα

Ο μεταφορέας προειδοποιεί για μεγάλη αναστάτωση μετά την ανακοίνωση ότι θα εκτρέψει όλα τα πλοία από τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική

Ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk ενημέρωσε τους πελάτες του να προετοιμαστούν για σημαντικές διαταραχές, αφού ανακοίνωσε ότι θα εκτρέψει όλα τα πλοία από τις διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική για το προβλέψιμο μέλλον.

Η απόφαση ακολουθεί την εντατικοποίηση των επιθέσεων των μαχητών Χούτι στην Υεμένη εναντίον πλοίων στην περιοχή του Κόλπου για την υποστήριξη των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα.

Η αλλαγή θα επηρεάσει μια σειρά από βασικές εμπορικές συναλλαγές φρούτων, όπως τα αιγυπτιακά εσπεριδοειδή προς την Ασία, τα ευρωπαϊκά μήλα προς την Ασία και τη Μέση Ανατολή και τα ινδικά επιτραπέζια σταφύλια προς την Ευρώπη.

Το ταξίδι γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας μπορεί να προσθέσει περίπου 10 ημέρες στον χρόνο ταξιδιού και να αυξήσει το κόστος μεταφοράς. Μια έκθεση στο Reuters ανέφερε ότι η ανακατεύθυνση των πλοίων γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής μπορεί να κοστίσει έως και 1 εκατ. δολάρια σε επιπλέον καύσιμα για κάθε ταξίδι μετ' επιστροφής μεταξύ Ασίας και Βόρειας Ευρώπης.

"Η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς και παραμένει εξαιρετικά ασταθής και όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν επιβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια εξακολουθεί να είναι σε σημαντικά αυξημένο επίπεδο", ανέφερε η Maersk σε ανακοίνωσή της.

Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου φορτίου των containerships περνάει από τη διώρυγα του Σουέζ.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις