«Οργανωμένο σχέδιο» για την τιμή στο γάλα καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι

Για «οργανωμένο σχέδιο» των γαλακτοβιομηχανιών να ρίξουν την τιμή του γάλακτος στον παραγωγό κάνουν λόγο κτηνοτρόφοι.

Μιλώντας στο Agrocapital επαγγελματίες του χώρου από όλη την Ελλάδα, σημείωσαν ότι οι βιομηχανίες θέλουν να πάρουν το γάλα τζάμπα, σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές.

Και μάλιστα, σε μια περίοδο που όπως λένε οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της φέτος, όπου η τιμή της είναι σε ιστορικά υψηλά. 

Σύμφωνα με τους ίδιους ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι ο εξής: Αρχικά τα τυροκομεία πιέζουν του μεγάλους κτηνοτρόφους (από 100 τόνους γάλακτος και πάνω) να ρίξουν τις τιμές που πληρώνονται κατά 15 λεπτά και τους μικρότερους (30-50 τόνοι) κατά 25 λεπτά.

Στη συνέχεια, «αναλαμβάνουν» οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Αυτές έχουν μπει «σφήνα» και πιέζουν τα μικρότερα τυροκομεία, δίνοντάς τους ρευστό για να καλύψουν επιταγές αλλά και άλλα τρέχοντα έξοδα.

Όμως αυτό γίνεται υπό έναν όρο: Να πιέσουν για πτώση στην τιμή του γάλακτος κατά 5 λεπτά λέγοντάς τους ότι «αν ρίξετε τους μεγάλους τότε οι μικροί δεν θα μιλάνε». 

Σπάσιμο των συμβολαίων

Σαν να μη φτάνει αυτό, πολλοί κτηνοτρόφοι που επικοινώνησαν με το Agrocapital έκαναν λόγο για «σπάσιμο» των συμβολαίων.

«Ενώ είχαμε συμφωνήσει στο 1,65 ευρώ το κιλό, τώρα ήρθαν οι γαλακτοβιομηχανίες και μου πλήρωσαν για το μήνα Νοέμβριο 1,60 ευρώ το κιλό με το “έτσι θέλω”» είπε κτηνοτρόφος από τη Δυτική Ελλάδα.

Άλλοι κτηνοτρόφοι δεν είπαν μόνο αυτό αλλά υπογράμμισαν «όχι μόνο είχαμε συμφωνήσει ότι οι τιμές δεν θα κατέβουν αλλά και ότι μέχρι τέλος του έτους (2023) θα πληρωθούν παραπάνω 2-3 λεπτά». 

Την απόγνωσή του για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του γάλακτος εξέφρασε κτηνοτρόφος από τη Βόρεια Ελλάδα. «Κάθε τιμολόγιο που κόβεται έχει διαφορετική τιμή από το προηγούμενο. Όμως τα έξοδά μας έχουν σταθερή αλλά και συνεχώς αυξανόμενη τιμή». 

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση σε όσους έχουν αναγκαστεί να λάβουν προκαταβολές. «Πολλοί από αυτούς έχουν λάβει ήδη τηλεφωνήματα από γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες του λένε να μην περιμένουν άλλα χρήματα». 

«Η κατάσταση είναι τραγική» λένε και καταλήγουν «δεν μπορείς να ανεβάζεις την τιμή στο ράφι και να την κατεβάζεις στον κτηνοτρόφο». 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις