Σόγια και καλαμπόκι σταθερά μετά από πτώση σε πολυετή χαμηλά επίπεδα

Τα futures σόγιας και καλαμποκιού στο Σικάγο σταθεροποιήθηκαν την Τρίτη μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας στη βασική παραγωγό Βραζιλία που τα παρέσυρε σε πολυετή χαμηλά επίπεδα κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς μετά από απότομη πτώση τη Δευτέρα.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σόγιας στο Χρηματιστήριο του Σικάγο (CBOT) > σημείωνε άνοδο 0,3% στα 12,49-3/4 δολάρια το μπούσελ έως τις 0333 GMT, μετά την πτώση στα 12,36 δολάρια τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Το καλαμπόκι CBOT Cv1 υποχώρησε κατά 0,1% στα 4,54-3/4 δολάρια το bushel, αφού έφτασε τα 4,52 δολάρια τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020.

Το σιτάρι Wv1 σημείωσε άνοδο 0,4% στα 5,98-3/4 δολάρια το bushel. Έπεσε 3,2% τη Δευτέρα, αλλά παραμένει πάνω από το χαμηλό τριετίας του Σεπτεμβρίου, στα 5,40 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 3,4% τη Δευτέρα, παρασύροντας το καλαμπόκι και τη σόγια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθανόλης και βιοκαυσίμων και επιβαρύνοντας τις ευρύτερες αγορές σιτηρών. Το αργό αυξήθηκε κατά περίπου 0,5% την Τρίτη.

Στη Βραζιλία, βασικό παραγωγό σόγιας και καλαμποκιού, οι πρόσφατες και προβλεπόμενες βροχές μείωσαν τις ανησυχίες για απώλειες αποδόσεων καθώς οι αγρότες αρχίζουν να θερίζουν τις σοδειές του 2023/24.

"Οι πιθανές καιρικές συνθήκες της Βραζιλίας αυτή την εβδομάδα θα δώσουν στην αγορά μεγαλύτερη άνεση με χαμηλότερες τιμές καλαμποκιού και σόγιας", δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής Tobin Gorey.

Οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για τη συγκομιδή της Βραζιλίας, αλλά λένε ότι οι απώλειες σόγιας στη Βραζιλία θα αντισταθμιστούν από την υψηλότερη παραγωγή στην Αργεντινή και σε άλλες περιοχές της Νότιας Αμερικής, ενώ οι αγορές καλαμποκιού είναι καλά εφοδιασμένες μετά από μια σοδειά ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας και σιταριού ήταν ισχνές και η ενίσχυση του δολαρίου από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει καταστήσει τα αμερικανικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά στις εξαγωγικές αγορές, επιβαρύνοντας τις τιμές του Σικάγο, αν και το δολάριο υποχώρησε λίγο αυτή την εβδομάδα.

Τα εμπορευματικά κεφάλαια ήταν καθαροί πωλητές σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού στο Σικάγο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Οι εξαγωγικές τιμές για το ρωσικό σιτάρι αυξήθηκαν ελαφρώς, με τον πρωτεϊνούχο σπόρο 12,5% για παράδοση ελεύθερο επί του σκάφους τον Φεβρουάριο στα 244 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ η δραστηριότητα στην αγορά παρέμεινε χαμηλή, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η άφθονη φθηνή προσφορά από τη Ρωσία έχει διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέχρι στιγμής στην εμπορική περίοδο 2023/24 Ιουλίου-Ιουνίου έχουν μειωθεί σε περίπου 19,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από σχεδόν 23,6 εκατομμύρια τόνους στο ίδιο στάδιο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις