Ρύζι: Διαχείριση θρεπτικών στοιχείων με βάση την τοποθεσία για ισορροπημένη εφαρμογή θρεπτικών στοιχείων

Το ρύζι είναι γνωστό ότι συμβάλλει αλλά και είναι θύμα της κλιματικής αλλαγής. Την περίοδο 2021-2022 καταναλώθηκαν 510,3 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ρυζιού παγκοσμίως και με την αύξηση του πληθυσμού, η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη στο εγγύς μέλλον.

Οι επιστήμονες εργάζονται προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης κλιματικά έξυπνων τεχνολογιών στην παραγωγή ρυζιού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τους ορυζώνες και τη διάσωσή του από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα χημικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στους ορυζώνες έχουν ως αποτέλεσμα την εκπομπή N2O και οι συνθήκες πλημμύρας εκπέμπουν CH4- και τα δύο αέρια συμβάλλουν στις συνολικές γεωργικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 13% και 10%, αντίστοιχα.

Προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη απόδοση από τους ορυζώνες, συνιστάται η εφαρμογή χημικών λιπασμάτων. Ωστόσο, οι αγρότες τείνουν να κάνουν υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, καθώς συσχετίζουν άμεσα τη χρήση λιπασμάτων με την απόδοση. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ισορροπημένη χρήση των λιπασμάτων μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της επιθυμητής απόδοσης χωρίς να προκληθεί σημαντική ζημία στο περιβάλλον.

Η ψηφιακή εφαρμογή Rice Crop Manager (RCM), που αναπτύχθηκε από το IRRI, λειτουργεί με βάση την αρχή της διαχείρισης θρεπτικών στοιχείων ανά περιοχή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή συμβουλών στους γεωργούς σχετικά με την ισορροπημένη εφαρμογή λιπασμάτων. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά για τους αγρότες των Φιλιππίνων.

Στη συνέχεια το πλαίσιο προσαρμόστηκε για το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και την Ινδία. Στην Ινδία, αναπτύχθηκε για τους καλλιεργητές ρυζιού της Οντίσα, του Μπιχάρ και του ανατολικού Ούταρ Πραντές. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αγρότες έχουν επωφεληθεί από τη χρήση των συμβουλών RCM.

Η RCM βοηθά τους αγρότες να επιτύχουν την επιδιωκόμενη απόδοση, μειώνει το κόστος των εισροών, μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην ενσωμάτωση κλιματικά έξυπνων γεωργικών πρακτικών στο σύστημα παραγωγής ρυζιού. Οι αγρότες μπορούν να λαμβάνουν τις συμβουλές δωρεάν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή.

Σύμπραξη για μεγαλύτερη εμβέλεια

Οι αγρότες ανέφεραν κατά μέσο όρο 0,5-1 τόνο ανά εκτάριο (t/ha) αύξηση της απόδοσης ακολουθώντας τις συμβουλές από την εφαρμογή του RCM, ακολουθώντας τα "τρία R" της τεχνολογίας: σωστός χρόνος, σωστή ποσότητα και σωστός τύπος. Η εφαρμογή έχει αποδειχθεί επωφελής για τους αγρότες και θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους τους καλλιεργητές ρυζιού. Για να επιτευχθεί ευρύτερη διάδοση, απαιτείται η κατάλληλη συνεργασία.

Το IRRI έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Γεωργίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιωτικούς εταίρους, γυναικείες ομάδες και εμπλεκόμενους νέους της υπαίθρου για την ευρύτερη διάδοση των συμβουλών RCM στις περιοχές όπου έχει αναπτυχθεί η RCM.

Το 2022, το IRRI συνεργάστηκε με την Bayer Crop Sciences για να επεκτείνει τα οφέλη των συμβουλών RCM στους αγρότες της Odisha και του Eastern Uttar Pradesh στην Ινδία. Το FarmRise είναι μια εφαρμογή Android που αναπτύχθηκε από την Bayer και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ορθές γεωπονικές πρακτικές για πολλαπλές καλλιέργειες, τις τιμές αγοράς, τα κυβερνητικά προγράμματα κ.λπ.

Είναι μια πολύγλωσση εφαρμογή. Η διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών του RCM έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή FarmRise και οι συμβουλές για τη διαχείριση των θρεπτικών στοιχείων του ρυζιού παρέχονται μέσω του RCM.

Προκειμένου να επεκταθεί η ψηφιακή εφαρμογή στην αγροτική Ινδία, απαιτείται συνεργασία με πολλαπλά κανάλια επέκτασης.

Η παροχή συμβουλών RCM σχετικά με τη διαχείριση θρεπτικών στοιχείων μέσω της πλατφόρμας FarmRise βοηθά στην παροχή ενός συνδυασμένου πακέτου πληροφοριών σχετικά με τα συστήματα παραγωγής από σπόρο σε σπόρο στους γεωργούς με τη χρήση μιας ενιαίας εφαρμογής. Στους αγρότες αποστέλλονται επίσης υπενθυμίσεις ώστε να μην χάσουν το παράθυρο για τη λίπανση της καλλιέργειας την κατάλληλη στιγμή. Έχει προστεθεί μια σύντομη ενότητα ανατροφοδότησης για την καταγραφή των απαντήσεων των γεωργών σχετικά με τις εμπειρίες τους από τη χρήση της εφαρμογής.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να φτάσουν στο κατώφλι των αγροτών μέσω συνεργειών μεταξύ ερευνητικών ινστιτούτων και διαφόρων παρόχων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την ευρύτερη διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις