Βαμβάκι: Βελτιωμένες οι προοπτικές στην Αυστραλία

Οι προοπτικές για τη σοδειά βαμβακιού της Αυστραλίας έχουν βελτιωθεί μετά τον κατακλυσμό βροχών σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας πέρυσι, που ώθησε ορισμένους αγρότες να αυξήσουν τη φύτευσή τους, σύμφωνα με τον εθνικό βιομηχανικό όμιλο.

Η Cotton Australia αναμένει ότι η παραγωγή θα διαμορφωθεί στα 4,5 εκατομμύρια βαρέλια για το 2023-24, στην κορυφή του εύρους των προηγούμενων εκτιμήσεών της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Adam Kay. 

Ο όμιλος προειδοποίησε τον Οκτώβριο - πριν από τις βροχοπτώσεις - ότι οι προοπτικές ήταν μικτές λόγω της έναρξης του El Niño, το οποίο συνήθως φέρνει ξηρότερες συνθήκες.

Μεγάλα τμήματα της ανατολικής Αυστραλίας έχουν πλημμυρίσει από ισχυρές βροχές και πλημμύρες τουλάχιστον από τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός τροπικού κυκλώνα που προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες ζάχαρης στο Κουίνσλαντ. 

Ο υγρός καιρός ωφέλησε τους λεγόμενους παραγωγούς βαμβακιού ξηρών εκτάσεων, οι οποίοι βασίζονται στη βροχή και την αποθηκευμένη εδαφική υγρασία για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των φυτών.

Το βαμβάκι καλλιεργείται κυρίως στο Κουίνσλαντ και τη Νέα Νότια Ουαλία και η συγκομιδή του συνήθως αρχίζει γύρω στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. 

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Cotton Australia προέβλεψε παραγωγή 4 έως 4,5 εκατομμυρίων δεμάτων για το 2023-24, σε σύγκριση με 5,5 εκατομμύρια δέματα την προηγούμενη περίοδο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις