Θεσσαλία: Οι αγρότες ζητούν λύσεις για τις πλημμύρες

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι πέντε μεγαλύτεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας, ο ΘΕΣΤΟ, ο ΘΕΣΓΗ, ο ΕΝΙΠΕΑΣ, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ, καταθέτουν τις θέσεις τους προς τους Λευτέρη Αυγενάκη – υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θόδωρο Σκυλακάκη – υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστο Τριαντόπουλο – υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Ταχιάο – υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Δημήτριο Κουρέτα – περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Νοέμβριο.

Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής:

«Με τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias που έπληξαν σφοδρά τη Θεσσαλία, ως εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα, θέσαμε εαυτούς στη διάθεση των αρμόδιων κρατικών φορέων από την πρώτη κιόλας μέρα προκειμένου να συνδράμουμε από πλευράς μας στην εξεύρεση λύσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί η περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό, μας ζητήθηκε να μεταφέρουμε στον αγροτικό κόσμο την πραγματική αγωνία και προσπάθεια σας για την επίλυση μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων, όπως αυτά αναφέρονται στην παρούσα επιστολή. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σας, αναγνωρίζουμε ορισμένες θετικές δράσεις που υλοποιήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλονται στην από κοινού συνεργασία όλων μας με στόχο την αποκατάσταση της περιοχής και των ανθρώπων της. Με λύπη διαπιστώνουμε, ότι το κάλεσμα αυτό δεν αποσκοπούσε στην ουσιαστική αντιμετώπιση των πολύ σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή εδώ και μήνες, αλλά ένας τρόπος να εφησυχαστεί η τοπική κοινωνία και να μην υπάρξουν αντιδράσεις για την ολιγωρία των αρμόδιων φορέων.

Για το λόγο αυτό, σας μεταφέρουμε και εγγράφως τις θέσεις μας για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα. Η Θεσσαλία, η γη και οι άνθρωποί της, στηρίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της περιοχής και θα σταθούμε απέναντι σε όποιον υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της.

Σας παραθέτουμε τα ζητήματα που απασχολούν τους Θεσσαλούς παραγωγούς και απαιτούν την προσωπική σας παρέμβαση για την επίλυση τους.

Χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των υδάτων από τα χωράφια που είναι ακόμη πλημμυρισμένα με τη δημιουργία ενός κυκλώματος νερού που θα οδηγεί τα ύδατα απο την Κάρλα μέσω του Μακρυγιαννέικου-Γκουσμπασανιώτη ποταμού  ξανά προς τον Πηνειό και τη δημιουργία σύραγγας προς το Αιγαίο. Τα δύο αυτα έργα θα διασφαλίζουν την ασφάλεια της Θεσσαλίας από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα συνδυάζοντας και τον εμπλουτισμό της ήδη ταλαιπωρημένης απο τη λειψυδρία περιοχής.

Αποκατάσταση υφιστάμενων έργων υποδομής και/ή υλοποίηση νέων που θα αποτρέψουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Θεσσαλία.

α) Ενημέρωση σχετικά με το έργο των συγκροτημένων επιτροπών της Αρωγής, καθώς η διαδικασία της καταγραφής και του υπολογισμού των αποζημιώσεων καθυστερεί. Απαιτείται επικαιροποίηση των διαδικασιών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν δυσκολία στη εφαρμογή τους.
Αναφορικά με τα χωράφια τα οποία καλλιεργήθηκαν στην περίοδο 2022-2023 και έχουν υποστεί ζημίες, θέσπιση διαδικασίας για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως ενοικιαστές (σύμφωνα με την τελευταία δήλωση καλλιέργειας), εφόσον αποδεικνύεται η πραγματική αποκατάσταση του. Σε περίπτωση που η αποκατάσταση αφορά σε ενοικιαζόμενο αγροτεμάχιο, θα απαιτείται η συναίνεση του ιδιοκτήτη.

β) Συγκεκριμένη μεθοδολογία διαχείρισης των πληγέντων αγροτεμάχιων, είτε λόγω φερτών υλικών, είτε εξαιτίας στασιμότητα νερών, ή αυξημένης ποσότητας λάσπης. Τα εν λόγω αγροτεμάχια δεν καλλιεργήθηκαν στις χειμερινές σπορές και πιθανόν δεν θα καλλιεργηθούν ούτε στις εαρινές.

Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, είτε άμεσης αποκατάστασης, είτε αποζημίωσης για την επανακαλλιέργεια τους.

Σχεδιασμός δράσεων για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των παραγωγών που δεν θα καλλιεργήσουν τα χωράφια τους τα επόμενα έτη.

γ) Νομοθέτηση συγκεκριμένου πλαισίου και ανάθεση αρμοδιοτήτων για τη διαδικασία αντικατάστασης του εξοπλισμού που έχει υποστεί ζημιές στο 100% της αξίας του, με σαφή και εφικτά κριτήρια και χρονοδιαγράμματα από την Κρατική Αρωγή.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δίκαιων αποζημιώσεων για την κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες, σε συνάρτηση με το πραγματικό κόστος παραγωγής. Προσδιορισμός του τελικού ποσού αποζημίωσης ανά καλλιέργεια.

α) Ενημέρωση για την μη πληρωμή πληγέντων καλλιεργειών όπως το ροδάκινο βιομηχανικό και επιτραπέζιο, οινοποιήσιμο σταφύλι και αμύγδαλα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

β) Χρονοδιάγραμμα πληρωμών ΕΛΓΑ για τις γενικές ζημιές του 2023 (από παγετό, χαλάζι κλπ)

Παρέκκλιση από την εφαρμογή των κανόνων αιρεσιμότητας ΚΓΠΚ 5-6-7-8 στη Θεσσαλία  λόγω αδυναμίας εφαρμογής τους για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

Δυνατότητα απασχόλησης αγροτών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Αύξηση του ποσοστού επιδότησης και του ποσοστού μοριοδότησης των επενδυτικών προγραμμάτων (υφιστάμενων και μελλοντικών). Χορήγηση άτοκων δανείων για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών που θα συνεχίσουν να επενδύουν στον κλάδο και την περιοχή υπό αβέβαιες συνθήκες.

Εφαρμογή της απόφασης αναστολής πληρωμών του αγροτικού ρεύματος στην Θεσσαλία (2 χρόνια περίοδος χάριτος και 5 χρόνια ρύθμισης με δόσεις). Άμεση και δωρεάν επανασύνδεση των παροχών που αδίκως τους επιβλήθηκε διακοπή.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας και αναμένουμε ένα ανοικτό διάλογο ουσίας με γνώμονα τη βιωσιμότητα και έμπρακτη στήριξη του τόπου μας

Με Εκτίμηση,

Αγροτικός Συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ

Αγροτικός Συνεταιρισμός ΘΕΣΓΗ

Αγροτικός Συνεταιρισμός ΕΝΙΠΕΑΣ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις