Χοιρινό: Με πτώση τιμών ξεκίνησε το 2024 στην Κίνα

Με το «αριστερό» ξεκίνησε το 2024 στον τομέα των χοίρων για την Κίνα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η ζήτηση είναι επί του παρόντος στάση. 

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των χοιρινών θα συνεχίσουν να πέφτουν λόγω της μεγάλης προσφοράς ζώντων ζώων.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι τιμές υποχώρησαν κάτω από τον εθνικό μέσο όρο των 1,79 ευρώ ανά κιλό, μείωση η οποία μεταφράζεται κατά 10% χαμηλότερα από τις τιμές στις αρχές Ιανουαρίου 2023, οι οποίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

Πιέσεις δέχονται και οι χοιροτροφικές μονάδες της χώρας αλλά και οι εμπορικές εταιρείες, καθώς συνεχίζουν να χάνουν χρήματα επειδή η τιμή των χοιρινών δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του κινεζικού υπουργείου Γεωργίας, οι απώλειες σε μικρότερες εκμεταλλεύσεις ανήλθαν σε περίπου 18€ ανά χοίρο τον περασμένο Νοέμβριο.

Μειώνεται ο πληθυσμός

Δεδομένης αυτής της κατάστασης τιμών και κόστους τα στοιχεία απογραφής χοίρων στην Κίνα, δείχνουν ότι συνεχίζεται η μείωση στον πληθυσμό τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2023 καταγράφηκαν 41,58 εκατομμύρια ζώα, δηλαδή 2,3 εκατομμύρια λιγότερα από το προηγούμενο έτος (-5,2%). 

Ο αριθμός των χοιρομητέρων που μειώνονται εδώ και μήνες δεν έχει προκαλέσει ακόμα μείωση της προσφοράς χοίρων για σφαγή, αφού η παραγωγικότητα των μητέρων έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι σφαγές αυξάνονται

Από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2023, συνολικά 303,9 εκατομμύρια χοίροι σφαγιάστηκαν σε σφαγεία που έχουν την ικανότητα να μεταποιήσουν περισσότερα από 20.000 ζώα ετησίως (+19,4% περισσότερα από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους).

Η υπερβολική προσφορά επιβραδύνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση εισαγωγών χοιρινού κρέατος από την Κίνα.

Από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2023 οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,3%, σε 1,46 εκατομμύρια τόνους, f συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις