Εξαγωγές σαμπάνιας: Μείωση 8,2% το 2023, αλλά τα έσοδα παρέμειναν υψηλά

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του γαλλικού συνδέσμου “Comité Champagne” ύστερα από ένα ρεκόρ εξαγωγών φιαλών σαμπάνιας το 2022 (326 εκ. φιάλες), οι εν λόγω εξαγωγές το 2023 σημείωσαν μείωση 8,2% (299 εκ. φιάλες). Η αύξηση των σχετικών τιμών, συνέβαλε αποφασιστικά στην καταγραφή αυτής της μείωσης.
Ωστόσο, παρά την μείωση των πωλήσεων, οι παραγωγοί αντιστάθμισαν τις μικρότερες ποσότητες με τη διάθεση ακριβότερων ετικετών, ιδίως στο εξωτερικό (το μερίδιο δραστηριότητας ανήλθε στο 58% έναντι 45% πριν από δέκα χρόνια), διατηρώντας τα έσοδα πάνω από το ρεκόρ των 6 δισ. ευρώ που σημειώθηκε το 2022.
Ως εκ τούτου, για τους γαλλικούς οίκους σαμπάνιας, η προώθηση των σχετικών εξαγωγών κατέστη προτεραιότητα, δεδομένου ότι αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη στις γαλλικές σαμπανοποιίες.
Από την άλλη πλευρά, στη Γαλλία πουλήθηκαν 127 εκ. φιάλες, μειούμενες κατά 8,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο υψηλός πληθωρισμός σαφώς επιβάρυνε τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια του έτους 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις σαμπάνιας στα γαλλικά σούπερ μάρκετ, όπου η προσφορά περιλαμβάνει πολλές φιάλες σε χαμηλότερες τιμές, συνεχίζουν να μειώνονται. Μάλιστα σήμερα αυτές, αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς.
Επισημαίνεται ότι η ζήτηση για τις ετικέτες πολυτελών σαμπανιών (Veuve Clicquot, Bollinger, Lanson κ.α.) εκτοξεύθηκε με τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας, ωστόσο άρχισε να επανέρχεται σταδιακά στα κανονικά επίπεδα, μία τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη τη βιομηχανία ειδών πολυτελείας.
Η “LVMH”, ο μεγαλύτερος παραγωγός σαμπάνιας στη Γαλλία, διαθέτοντας διάσημες ετικέτες όπως οι “Moët & Chandon” και “Dom Pérignon”, είδε να σημειώνεται πτώση 7% στις πωλήσεις οίνων και οινοπνευματωδών του ομίλου το πρώτο εννιάμηνο του 2023,.
Τέλος, για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι ο κλάδος σαμπανοποιίας θα μειωθεί σε 4% το 2024, ένεκα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές αγαθών υψηλής ποιότητας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις