Γαλλία: Σχέδια για την παραγωγή περισσότερου ελαιολάδου

Ο δήμαρχος του Lot-et-Garonne θέλει να αναπτύξει την παραγωγή ελαιολάδου στη νοτιοδυτική γαλλική περιφέρεια.

Ο Philippe Bousquier συγκάλεσε τον περασμένο μήνα συνάντηση με τον Yannick Masmondet, ευαγγελιστή του ελαιολάδου και ιδρυτή του προγράμματος Oil'ive Green, για να συζητήσουν την καλλιέργεια ελαιόδεντρων και τη διαφοροποίηση της γεωργίας.

Το Lot-et-Garonne, που βρίσκεται μεταξύ Μπορντό και Τουλούζης, δεν είναι γνωστό για την παραγωγή ελαιολάδου. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός οινοπαραγωγών στη γειτονική περιοχή Gironde, όπου βρίσκεται το Μπορντό, φυτεύει ελαιόδεντρα, καθώς το κλίμα γίνεται πιο εχθρικό για τα σταφύλια και φιλόξενο για τα ελαιόδεντρα.

Η Carole Belbreil, μία από τις πρωτοπόρους στην παραγωγή ελαιολάδου στο Lot-et-Garonne, παρήγαγε μόλις 150 λίτρα το 2017. Τότε, είπε ότι οι ντόπιοι γελούσαν με τις προσπάθειές τους όταν εκείνη και ο συνεργάτης της ξεκίνησαν για πρώτη φορά την επιχείρησή τους.

Παρόλα αυτά, είπε, δεδομένου ότι το Lot-et-Garonne δέχεται βροχές όλο το χρόνο, η περιοχή επηρεάζεται λιγότερο από την κλιματική αλλαγή, άρα αποτελεί μια καλή επένδυση για την παραγωγή ελαιολάδου. Έχει επίσης εγκατασταθεί η στάγδην άρδευση για την αντιστάθμιση των ελλειμμάτων βροχόπτωσης.

"Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τόσο προφανής", δήλωσε ο Philippe de Faucamberge, εταίρος του Belbreil. "Είναι καλό για εμάς, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε νερό που αντλείται από το Lot-et-Garonne, 30 χιλιόμετρα μακριά, διαθέσιμο όλο το χρόνο".

Το 2016, άρχισαν να συγκομίζουν και να αλέθουν το πρώτο τους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο πωλείται με την επωνυμία Oliveraie du Quercy Blanc. Από τότε, έχουν φυτέψει πάνω από 1.000 δέντρα και στόχος τους είναι να φτάσουν τα 3.000 σε 10 εκτάρια.

Ο δήμαρχος Bousquier προσπαθεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του Lot-et-Garonne, όταν η ζήτηση για ελαιόλαδο είναι υψηλή στη Γαλλία και η παραγωγή έχει μειωθεί σε όλη τη Μεσόγειο.

Συνολικά, η παραγωγή ελαιολάδου στη Γαλλία προβλέπεται να φθάσει τους 4.400 τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2023/24, ξεπερνώντας την περσινή απόδοση των 3.500 τόνων, αλλά υπολειπόμενη του μέσου όρου της πενταετίας των 4.620 τόνων.

Το Bouches-du-Rhône, ένα διαμέρισμα στη νότια Γαλλία, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου της χώρας, με σχεδόν 1.650 τόνους ετησίως, ακολουθούμενο από το Vaucluse, με 842 τόνους που αποδίδονται ετησίως.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εκτιμά ότι η κατανάλωση στη χώρα θα μειωθεί ελαφρώς στους 95.000 τόνους κατά την τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά.

Παρ' όλα αυτά, η Masmondet βλέπει μια ευκαιρία να επεκταθεί σημαντικά η παραγωγή ελαιολάδου σε ολόκληρη τη νότια Γαλλία για να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση και να επωφεληθεί από το όλο και πιο ευνοϊκό κλίμα.

Αφού εργάζεται στον τομέα της παραγωγής ελαιολάδου στο Μαρόκο για πάνω από δέκα χρόνια, σχεδιάζει να προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους τοπικούς αγρότες.

Στη συνάντηση του Δεκεμβρίου, εξήγησε πώς οι τοπικοί αγρότες μπορούν να βασιστούν στην οργάνωσή του για βοήθεια σε διάφορους τομείς, όπως μελέτες σκοπιμότητας, ανάπτυξη γης, διαχείριση ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων με το κλειδί στο χέρι και προώθηση του εμπορικού σήματος.

Βραχυπρόθεσμα, η Oil'live Green σχεδιάζει να φυτέψει 60.000 εκτάρια ελαιόδεντρων στη Γαλλία, κάτι που είναι λίγο περισσότερο από το διπλάσιο των σημερινών ελαιώνων της χώρας. Τελικά, η συμβουλευτική εταιρεία ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή ώστε να καλύψει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της τοπικής ζήτησης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις