«Σπάει» κάθε ρεκόρ η συγκομιδή καλαμποκιού στην Αργεντινή

Η συγκομιδή καλαμποκιού της Αργεντινής το 2023/24 έχει "πολύ καλές πιθανότητες" να ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια τόνους, ένα υψηλό ρεκόρ, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αναλυτής στο χρηματιστήριο σιτηρών του Ροζάριο, σηματοδοτώντας περαιτέρω πιθανές αναβαθμίσεις στην πρόβλεψη παραγωγής.

Η Αργεντινή, η υπ' αριθμ. 3 εξαγωγέας καλαμποκιού, βλέπει τη σοδειά να ενισχύεται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις λόγω του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, αφού η προηγούμενη σοδειά είχε πληγεί από ξηρασία. Η τρέχουσα επίσημη πρόβλεψη του χρηματιστηρίου του Ροζάριο είναι 59 εκατομμύρια τόνοι.

Η συγκομιδή θα αποτελέσει ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 52 εκατομμύρια τόνους που καταγράφηκαν το 2020/21, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην ταλαιπωρημένη κυβέρνηση του νέου προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ, η οποία παλεύει με τα εξαντλημένα κρατικά αποθέματα και τα υψηλά χρέη.

"Εβδομάδα με την εβδομάδα συνεχίζουμε να παίρνουμε νερό", δήλωσε ο Κριστιάν Ρούσο, επικεφαλής των γεωργικών εκτιμήσεων στο ανταλλακτήριο Rosario, αναφερόμενος στις καλές βροχές που δέχονται εδώ και μήνες οι αγροτικές περιοχές της Αργεντινής.

"Η Αργεντινή οδεύει προς μια μεγάλη συγκομιδή καλαμποκιού αλλά και σόγιας", είπε ο Russo, αναφερόμενος στην άλλη κύρια καλλιέργεια της Αργεντινής. Την περασμένη εβδομάδα το χρηματιστήριο αύξησε την εκτίμησή του για τη συγκομιδή σόγιας 2023/24 κατά 2 εκατομμύρια τόνους, σε 52 εκατομμύρια τόνους συνολικά.

Η Αργεντινή είναι συνήθως ο κορυφαίος εξαγωγέας επεξεργασμένου σογιέλαιου και αλεύρου σόγιας στον κόσμο, αν και έχασε το στέμμα της πέρυσι από τη γειτονική παραγωγό Βραζιλία, αφού η σοδειά σόγιας μειώθηκε στο μισό λόγω ξηρασίας.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις