Νόμπελιστές: Οι αυστηροί κανόνες για τη γενετική τροποποίηση εμποδίζουν την καινοτομία

Η ΕΕ πρέπει να «απορρίψει το σκοτάδι της αντιεπιστημονικής τρομοκρατίας» πριν από μια βασική ψηφοφορία για την επεξεργασία γονιδίων, δήλωσαν 34 νομπελίστες. Σε μια ανοιχτή επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Guardian και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι βραβευθέντες ζήτησαν από τους νομοθέτες να χαλαρώσουν τους αυστηρούς κανόνες για τη γενετική τροποποίηση για να υιοθετήσουν νέες τεχνικές που στοχεύουν συγκεκριμένα γονίδια και να επεξεργαστούν τον κώδικά τους

Η τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και πιο πιθανό να επιβιώσουν από ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται πιο βίαια καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Οι επιστήμονες είπαν ότι οι παλιές μέθοδοι αναπαραγωγής των καλλιεργειών για χρόνια και δεκαετίες χρειάζονταν πάρα πολύ. «Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή σε μια εποχή κλιματικής έκτακτης ανάγκης», έγραψαν. Η επιστολή που στάλθηκε στους ευρωβουλευτές την Παρασκευή οργανώθηκε από το WePlanet, μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση που διεξάγει εκστρατείες για τεχνολογίες όπως η πυρηνική ενέργεια, η επεξεργασία γονιδίων και η κυτταρική γεωργία, καθώς και η αναζωπύρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης . 

Οι περισσότεροι από 1.000 υπογράφοντες την επιστολή κυμαίνονται από κορυφαίους βιολόγους και γενετιστές – συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων που κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του «γενετικού ψαλιδιού» Crispr στο επίκεντρο της συζήτησης – μέχρι διασημότητες όπως ο ψυχολόγος Steven Pinker και ο φιλόσοφος Peter Τραγουδιστής. Οι υποστηρικτές λένε ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες να χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα και λιγότερα λιπάσματα. Ορισμένα φυτά που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με συμβατικά μέσα –όπως τα οπωροφόρα δέντρα, τα αμπέλια και οι πατάτες– χρησιμοποιούν μερικά από τα πιο επιβλαβή φυτοφάρμακα στην ΕΕ, είπαν οι επιστήμονες.

Ως επί το πλείστον, οι περιβαλλοντικές ομάδες αντιτάχθηκαν σθεναρά στις προσπάθειες αλλαγής του γενετικού κώδικα των φυτών και άλλων οργανισμών, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά τους και τον κίνδυνο αλλαγών με ανεπιθύμητες συνέπειες. Οι υποστηρικτές των τεχνολογιών, ιδιαίτερα των ιδιαίτερα στοχευμένων, υποστήριξαν ότι τέτοιοι κίνδυνοι είναι ωχροί σε σύγκριση με τους γνωστούς κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, της κλιματικής κρίσης και της πείνας.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν εντόπισε νέους κινδύνους από τη στοχευμένη επεξεργασία γονιδίων στα φυτά σε σύγκριση με τη συμβατική αναπαραγωγή. Ωστόσο, το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι όλα τα φυτά που παράγονται με αλλαγή γονιδίων –είτε στοχευμένα είτε όχι– ήταν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που εμπίπτουν στους κανόνες της ΕΕ για τους ΓΤΟ. Ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία δεν μπορούν να εξακριβωθούν με βεβαιότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί ότι τα φυτά που κατασκευάζονται με νέες μεθόδους γονιδιακής επεξεργασίας είναι ΓΤΟ, αλλά θέλει να τα εξαιρέσει από τους υφιστάμενους κανόνες ασφαλείας, που οι υποστηρικτές της τεχνολογίας λένε ότι είναι ξεπερασμένοι και περιοριστικοί. 

Οι νομοθέτες στην επιτροπή περιβάλλοντος του κοινοβουλίου θα ψηφίσουν το σχέδιό της την Τετάρτη. Μια προηγούμενη ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από μια μικρότερη ομάδα επιστημόνων τον Δεκέμβριο – συμπεριλαμβανομένων μοριακών βιολόγων και γενετιστών, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για μη κερδοσκοπικές ομάδες – υποστήριξε ότι η πρόταση της επιτροπής πρέπει να «απορριφθεί ή να αναθεωρηθεί εκτενώς» λόγω της ασφάλειας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας δεν μπορεί να είναι εγγυημένη. Ζήτησαν όλα τα φυτά που έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία να υπόκεινται σε υποχρεωτική αξιολόγηση κινδύνου κατά περίπτωση.

Ajit Niranjan

πηγη: theguardian-com

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις