Ελαιόλαδο: Ο χρυσός χυμός της Μεσογείου αποκτάει ρίζες στην Κίνα

Ελαιόλαδο: Ο χρυσός χυμός της Μεσογείου αποκτάει ρίζες στην Κίνα

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και έχει μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία ελαιολάδου. Η παραγωγή ελαιολάδου στην Κίνα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με τη χώρα να γίνεται ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά.

Μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην κινεζική βιομηχανία ελαιολάδου είναι η Gansu Olive Oil. Η εταιρεία παράγει λεπτό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από ελιές που καλλιεργούνται στην επαρχία Gansu, στα βορειοδυτικά της Κίνας.

Το ελαιόλαδο της Gansu Olive Oil έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του World Olive Oil Competition το 2023. Η εταιρεία έχει επίσης λάβει πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου (IOC).

Η Gansu Olive Oil είναι μια από τις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κινεζική βιομηχανία ελαιολάδου. Η Κανσού, η επαρχία στην οποία βρίσκεται η Gansu Olive Oil, είναι η πρωτεύουσα της κινεζικής παραγωγής ελαιολάδου.

Από όλους τους παραγωγούς ελαιολάδου παγκόσμιας κλάσης, η Ιταλία είναι στην καλύτερη θέση για να καλύψει αυτή τη ζήτηση , με την Τυνησία να είναι ένας πιθανός υποψήφιος.
Αυτή η αύξηση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές ελαιολάδου προς την Κίνα μετράται σε αύξηση  περίπου 7.2 % από το 2018 έως το 2022.


Η εγχώρια παραγωγή έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, από περίπου εκατό επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο το 2000 σε σχεδόν 2500 το 2018.

Ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) μπορεί να είναι βασικό στοιχείο στην κουζίνα πολλών χωρών, ειδικά στη νότια Ευρώπη, έχει πολύ περιορισμένη χρήση στην Κίνα . Συνήθως συνδέεται με ξένες μάρκες και υγιεινή μαγειρική, το EVOO σπάνια χρησιμοποιείται σε κινέζικες κουζίνες όπου τα σογιέλαια και κραμβέλαια είναι πιο διαδεδομένα.
Οι πιο υγιεινές μαγειρικές συνήθειες οδηγούν στην κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από την Κίνα
Ωστόσο, το «να τρώμε καλύτερα» έχει γίνει μια πρόσφατη τάση μεταξύ των Κινέζων παντρεμένων ζευγαριών και των ατόμων άνω των 30 ετών, ενισχύοντας τις πωλήσεις ελαιολάδου στην Κίνα.

Εξακολουθεί να είναι ένα προϊόν premium "lifestyle", το οποίο συχνά προσφέρεται ως δώρο, και όχι ένα προϊόν γενικής κατανάλωσης παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά του.

Ανεξάρτητα από το καθεστώς πριμοδότησης του ελαιολάδου στην Κίνα, η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Κίνα αυξήθηκε σταθερά από 40,00 σε 60,000 τόνους σύμφωνα με την Chinabaogao.

Οι παραγωγοί ελαιολάδου στην Κίνα ελπίζουν να αυξήσουν την κατανάλωση ελαιολάδου στην χώρα. Πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή εναλλακτική λύση αλλά αντιμετωπίζουν ορισμένες προκλήσεις, όπως η έλλειψη γνώσης για το ελαιόλαδο και οι ελλείψεις στις καλλιεργητικές πρακτικές. Ωστόσο, πιστεύουν ότι αυτές οι προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν με την εκπαίδευση των αγροτών και των καταναλωτών.

Η άνοδος της κινεζικής βιομηχανίας ελαιολάδου είναι μια σημαντική εξέλιξη στην παγκόσμια αγορά.

Η Κίνα έχει το δυναμικό να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά ελαιολάδου, καθώς η κατανάλωση ελαιολάδου στην χώρα αυξάνεται.

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις