Κρήτη: Αγροτικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται για μείωση μεταφορικού ισοδύναμου

Αγροτικοί σύλλογοι από τέσσερις νομούς της Κρήτης διαμαρτύρονται για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει δραματικά το ποσοστό επιδότησης κόστους μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, οι αγροτικοί σύλλογοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση, η οποία, όπως υποστηρίζουν, «παίρνεται εντελώς βιαστικά, πρόχειρα, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση αλλά κυρίως με μεθοδολογία που βασίζεται σε δόλιες τεχνικές».

Οι σύλλογοι επισημαίνουν ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες της Κρήτης, καθώς εξομοιώνει σε σημαντικό βαθμό την ανταγωνιστικότητα στα νησιώτικα αγροτικά προϊόντα σε σχέση με τα χερσαία.

Ωστόσο, με την πρόσφατη απόφαση, το ποσό της επιδότησης μειώνεται από τα 22 εκατ. ευρώ στα 8 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό ενίσχυσης να πέφτει από το 60% στο 20%.

Οι αγροτικοί σύλλογοι υπογραμμίζουν ότι η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα άδικη για την Κρήτη, καθώς το νησί έχει υψηλό κόστος μεταφοράς, λόγω της απομακρυσμένης του θέσης.

Επιπλέον, οι σύλλογοι υπενθυμίζουν ότι αναμένεται από την 1η Φεβρουαρίου 2024 η επιβολή πράσινου τέλους στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το οποίο θα επιβαρύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τους αγρότες της Κρήτης.

Για τους λόγους αυτούς, οι αγροτικοί σύλλογοι καλούν τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ανασκευάσει άμεσα την απόφαση και να την εναρμονίσει πλήρως με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού.

Επιπλέον, οι σύλλογοι ζητούν να δοθεί εξηγήσεις για το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους αγρότες και επιχειρήσεις της Κρήτης τα ποσά ενίσχυσης του μεταφορικού ισοδύναμου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του μεταφορικού ισοδύναμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία της Κρήτης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις