CEMA: "Απαιτούνται περισσότερα κίνητρα για τους αγρότες"

Η Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA) εξέδωσε  δελτίο τύπου στο οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη για τους αγρότες που επιδιώκουν να στραφούν σε βιώσιμες ενέργειες.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Γεωργικών Μηχανημάτων  αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο των ανανεώσιμων καυσίμων στη μετάβαση προς έναν πιο βιώσιμο γεωργικό τομέα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης επαρκών κινήτρων και υποστήριξης.

Προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προγραμμάτων επιδοτήσεων που αποσκοπούν στην καλύτερη υποστήριξη της υιοθέτησης βιώσιμων πηγών ενέργειας και σύγχρονων τεχνολογιών.

Ειδικότερα, η CEMA ζητά:

  • Μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις σχετικά με την υποστήριξη της βιώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων καυσίμων.
  • Δικαιοσύνη στις αποζημιώσεις για τα γεωργικά προϊόντα, ώστε οι αγρότες να μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών και να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους.
  • Ενθάρρυνση των αγροτών να παράγουν τα δικά τους εναλλακτικά καύσιμα για να μειώσουν την εξάρτηση του κλάδου από ορυκτά καύσιμα.

Η CEMA επισημαίνει ότι η υποστήριξη των αγροτών στην μετάβαση σε βιώσιμες ενέργειες είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η υποστήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι απαραίτητη για να τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις.

Η αναθεώρηση των προγραμμάτων επιδοτήσεων είναι ένας σημαντικός τρόπος για να υποστηριχθούν οι αγρότες στην μετάβαση σε βιώσιμες ενέργειες. Τα προγράμματα επιδοτήσεων θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην παροχή οικονομικής υποστήριξης για την αγορά και χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και σύγχρονων τεχνολογιών.

Η CEMA επισημαίνει επίσης τη μεγάλη σημασία της κοινωνικής κατανόησης και υποστήριξης για τους αγρότες. Οι αγρότες είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία της Ευρώπης. Η υποστήριξη των αγροτών είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν ασφαλή και προσιτά τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις