Πρόταση προσαρμογής του καθεστώτος προστασίας του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης

Στις 24 Ιανουαρίου, η Επιτροπή θα υποβάλει στα μέλη του ENVI πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων.

Εάν εγκριθεί από τη Μόνιμη Επιτροπή, η οποία είναι το όργανο λήψης αποφάσεων της σύμβασης, θα μείωνε το καθεστώς προστασίας του λύκου μεταφέροντάς τον από το Παράρτημα II (αυστηρά προστατευόμενα είδη πανίδας) στο Παράρτημα III (προστατευόμενα είδη πανίδας) της Σύμβασης.

Το καθεστώς προστασίας του λύκου βάσει της Σύμβασης καθιερώθηκε το 1979. Αφού διώχθηκε μέχρι την εξαφάνισή του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο λύκος επέζησε και υπέστη ταχεία ανάκαμψη πληθυσμού στα τέλη του 20ου αιώνα και ειδικότερα τα τελευταία δέκα με είκοσι χρόνια.

Σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ η τροποποίηση που μεταφέρει το είδος λύκου από το Παράρτημα II στο Παράρτημα III της Σύμβασης της Βέρνης, θα επιτραπεί στην Ένωση να τροποποιήσει τα αντίστοιχα παραρτήματα της οδηγίας για τους οικοτόπους προκειμένου να αντικατοπτρίζει το χαμηλότερο επίπεδο προστασίας για το είδος του λύκου στο εσωτερική έννομη τάξη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις