Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη

Οι αγρότες σε πολλές χώρες της Ευρώπης πραγματοποιούν κινητοποιήσεις για να διαμαρτυρηθούν για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ, τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Στη Γαλλία, οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει μπλόκα στους δρόμους και έχουν καταστρέψει εισαγόμενα τρόφιμα. Κύριο αίτημα τους είναι να ενισχυθούν, καθώς εκτιμούν πως πλήττονται από αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Στη Γερμανία, οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί για τις προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις και στα φορολογικά κίνητρα.

Στην Ολλανδία, οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί για τις περιβαλλοντικές κανονιστικές απαιτήσεις, οι οποίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Στην Πολωνία, οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί για την αύξηση του κόστους των καυσίμων και των λιπασμάτων.

Στην Ελλάδα, οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί για τις ζημιές που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα και για την έλλειψη αποζημιώσεων.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κυβερνήσεις της Ευρώπης, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι αιτήματα των αγροτών

Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Αύξηση των επιδοτήσεων από την ΕΕ: Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν από την ΕΕ δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής: Οι αγρότες ζητούν τη μείωση του κόστους των καυσίμων, των λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων.
  • Προστασία από τον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές: Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα τους.
  • Ελαφρύνσεις των περιβαλλοντικών κανονισμών: Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί της ΕΕ είναι υπερβολικοί και αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ. Τα μπλόκα στους δρόμους και τα λιμάνια έχουν προκαλέσει προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ βρίσκονται υπό πίεση να βρουν λύσεις στα αιτήματα των αγροτών. Ωστόσο, η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών θα έχει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις