Οι Βρυξέλλες επιτρέπουν τη εισαγωγή τριών Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και ανανέωσε την έγκριση δύο γενετικά τροποποιημένων σπόρων ελαιοκράμβης, που προορίζονται για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση.

Αυτές οι άδειες ακολουθούν τις εξαντλητικές και αυστηρές διαδικασίες της Ε.Ε. για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίες εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Βασίζονται σε μια ευνοϊκή επιστημονική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι καλλιέργειες είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές αντιστοιχίες τους.

Η Επιτροπή είχε νομική υποχρέωση να λάβει απόφαση για αυτές τις καλλιέργειες, δεδομένου ότι τα Κράτη-Μέλη δεν πέτυχαν ειδική πλειοψηφία (υπέρ ή κατά της έγκρισης) στη μόνιμη επιτροπή και στην επόμενη επιτροπή προσφυγών.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια αυτών των εκδηλώσεων στην Ε.Ε., αλλά μόνο την εισαγωγή τους στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες, αποκλειστικά για τη χρήση ως τρόφιμα και ζωοτροφές. 

Οι άδειες ισχύουν για δέκα χρόνια και όλα τα προϊόντα παράγονται από αυτές τις καλλιέργειες θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της Ε.Ε. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις