Βαμβάκι: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 140 ετών η χρήση του στις ΗΠΑ

Η χρήση του βαμβακιού στις ΗΠΑ -ο όγκος του ακατέργαστου βαμβακιού που μεταποιείται σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα- εκτιμάται σε 1,9 εκατομμύρια μπάλες για την περίοδο εμπορίας 2023/24 (Αύγουστος-Ιούλιος).

Εάν επαληθευθούν τα στοιχεία, το βαμβάκι που χρησιμοποιείται από τα αμερικανικά κλωστοϋφαντουργεία θα πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 100 και πλέον ετών - από την περίοδο εμπορίας 1884/85, όταν χρησιμοποιήθηκαν περίπου 1,7 εκατομμύρια δεμάτια. 

Η χρήση του βαμβακιού από τα αμερικανικά εργοστάσια βαμβακοποιίας έχει ως επί το πλείστον πτωτική τάση από τις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν η χρήση του βαμβακιού κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, αναπτύχθηκαν συνθετικές ίνες που άρχισαν να υποκαθιστούν το βαμβάκι. 

Η χρήση συνθετικών ινών στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων συνέχισε να επεκτείνεται και μείωσε περαιτέρω τη χρήση βαμβακιού μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η πτωτική τάση αντιστράφηκε δραματικά.

Προσπάθειες προώθησης και προγράμματα όπως η Πρωτοβουλία για την Καραϊβική Λεκάνη και αργότερα η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) προώθησαν την παραγωγή βαμβακερών νημάτων και υφασμάτων στις ΗΠΑ. 

Η χρήση βαμβακερών εργοστασίων των ΗΠΑ αυξήθηκε, κορυφώνοντας και πάλι στα μέσα της δεκαετίας του 1990, πριν η συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και την ένδυση αρχίσει να καταργεί σταδιακά τις ποσοστώσεις για τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προϊόντων ένδυσης των αναπτυγμένων χωρών. 

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η χρήση βαμβακοβιομηχανιών σε αρκετές χώρες -ιδιαίτερα στην Κίνα- επεκτάθηκε για να επωφεληθεί από τις σταδιακά καταργούμενες ποσοστώσεις στις εξαγωγές προϊόντων βαμβακιού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Παρόλο που οι εξαγωγές ακατέργαστου βαμβακιού των ΗΠΑ επωφελήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση των ξένων εργοστασίων παραγωγής, η χρήση βαμβακιού από τα εργοστάσια παραγωγής των ΗΠΑ εξασθένησε και η πτωτική τάση οδήγησε στην πρόβλεψη για σχεδόν ιστορικά χαμηλή χρήση βαμβακιού από τα εργοστάσια παραγωγής των ΗΠΑ το 2023/24. 

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από την έκθεση του USDA, Economic Research Service's December 2023 Cotton and Wool Outlook.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις