Η υψηλή προσφορά στη Μαύρη Θάλασσα ρίχνει τις τιμές του ρωσικού σιταριού

Οι ρωσικές τιμές εξαγωγής σιταριού συνέχισαν να μειώνονται εν μέσω υψηλής προσφοράς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Οι ρωσικές τιμές εξαγωγής σιταριού συνέχισαν να μειώνονται την περασμένη εβδομάδα εν μέσω πιέσεων υπερπροσφοράς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε, δήλωσαν αναλυτές.

Η τιμή του ρωσικού σιταριού με πρωτεΐνη 12,5% που έχει προγραμματιστεί για παράδοση ελεύθερο επί του σκάφους (FOB) κατά το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου ήταν 235 δολάρια ανά μετρικό τόνο, μειωμένη κατά 3 δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων γεωργίας IKAR.

"Πίσω από όλα αυτά (την πτώση) βρίσκεται η υψηλή προσφορά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας", λέει ο επικεφαλής της IKAR, Dmitry Rylko.

Η γεωργική συμβουλευτική εταιρεία Sovecon προσδιόρισε την ίδια κατηγορία σιταριού στα 238-242 δολάρια ανά τόνο FOB σε σύγκριση με τα τελευταία 240-243 δολάρια πριν από μια εβδομάδα.

Από τις 26 Ιανουαρίου, η Ρωσία αγόρασε 495.000 τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 473.000 τόνων σιταριού, στο κρατικό ταμείο. Οι αρχές σχεδίαζαν να αγοράσουν συνολικά έως και 2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αρχής γενομένης από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, εν μέσω υψηλής προσφοράς και αποθεμάτων στη χώρα.

Η Ρωσία εξήγαγε 0,65 εκατομμύρια τόνους σιτηρών την περασμένη εβδομάδα, από 0,75 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη εβδομάδα. Στις εξαγωγές περιλαμβάνονταν 0,58 εκατ. τόνοι σιταριού (0,64 εκατ. τόνοι πριν από μία εβδομάδα), έγραψε η Sovecon, επικαλούμενη λιμενικά στοιχεία.

Η SovEcon αναμένει ότι τον Ιανουάριο οι εξαγωγές σιταριού θα ανέλθουν σε 3,6 εκατ. τόνους έναντι 3,9 εκατ. τόνων πριν από ένα χρόνο, έγραψε η Sovecon.

Παράλληλα, οι αναλυτές της Sovecon σημείωσαν κάποιες σταδιακά ανακάμψεις αγορών στην εγχώρια αγορά από εξαγωγείς, κυρίως σε "μη νότιες" περιοχές. Στο νότο η ζήτηση παραμένει μέτρια, ενώ η προσφορά είναι υψηλή.

"Η ποσόστωση εξαγωγής σιτηρών αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου και υποθέτουμε ότι ορισμένοι έμποροι θέλουν να εκτελέσουν τα συμβόλαια εξαγωγής τους πριν από αυτό", ανέφερε η Sovecon στο εβδομαδιαίο σημείωμα.

Η ποσόστωση ορίζεται σε 24 εκατομμύρια τόνους για το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι και τη σίκαλη χωρίς ανάλυση για τις επιμέρους καλλιέργειες. Διανέμεται μεταξύ των εμπόρων με βάση το μερίδιο των αποστολών τους στις συνολικές εξαγωγές κατά την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2023.

Η Sovecon δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αύξησε την πρόβλεψή της για τη ρωσική συγκομιδή σιταριού το 2024 κατά 0,9 εκατομμύρια τόνους σε 92,2 εκατομμύρια τόνους λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ανοιξιάτικες εργασίες στο χωράφι, το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η έκταση των χειμερινών καλλιεργειών για τη συγκομιδή του 2024 ανήλθε σε 20 εκατομμύρια εκτάρια, ένα εκατομμύριο εκτάρια περισσότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

"Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι αισθητά υψηλότερες από τις κανονικές σε όλες τις περιοχές. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα μπορούσαμε να δούμε μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 10C (50F) στο Νότο. Αυτό αυξάνει κάπως τους κινδύνους για τη νέα καλλιέργεια, καθώς θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε ένα πιθανό ψυχρό κύμα αργότερα", προειδοποίησε η Sovecon.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις