IGC: Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών αυξάνεται κατά 2% σε νέο ρεκόρ

Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών αναμένεται να φθάσει το ρεκόρ των 2,307 δισεκατομμυρίων τόνων το 2023-24, κυρίως λόγω της σταθερής ανάκαμψης της παραγωγής καλαμποκιού, δήλωσε το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) κατά την 59η σύνοδο του Συμβουλίου που συνήλθε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα των ΗΠΑ στις 24 Ιανουαρίου.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Anita Katial, Σύμβουλος Γεωργίας του USDA για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο.

Η παραγωγή σιτηρών θα αυξηθεί κατά 2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το IGC, όπως και η κατανάλωση, η οποία θα ανέλθει σε 2,314 δισεκατομμύρια τόνους.

Τα παγκόσμια αποθέματα ενδέχεται να συρρικνωθούν κατά 1% σε 590 εκατομμύρια τόνους για έβδομη συνεχή μείωση. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να μειωθεί κατά 3% σε 415 εκατ. τόνους, με μικρότερες αποστολές σιταριού, καλαμποκιού και κριθαριού.

Εν μέσω των χαμηλότερων τιμών και των λιγότερο από ιδανικών καιρικών συνθηκών σποράς σε ορισμένες χώρες, η IGC σημείωσε ότι η παγκόσμια συγκομιζόμενη έκταση σιταριού προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% το 2024-25. Ενώ οι φυτεύσεις ελαιοκράμβης/κανόλα ήταν πιθανό να συρρικνωθούν, θα παραμείνουν πολύ πάνω από το μέσο όρο.

Συνδεδεμένη με τις προοπτικές για ανάκαμψη στην Αργεντινή, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας το 2023-24 εκτιμήθηκε στο ρεκόρ των 392 εκατ. τόνων, αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, συνδεδεμένη με τα κέρδη στην Αργεντινή, η κατανάλωση εκτιμήθηκε στο ανώτατο επίπεδο, ενώ τα συνολικά αποθέματα θα ανέβαιναν για δεύτερο συνεχόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης σε βασικούς εξαγωγείς.

Μετά τη σταθερή επέκταση του προηγούμενου έτους, το παγκόσμιο εμπόριο προβλεπόταν να υποχωρήσει κατά 2% σε ετήσια βάση σε 168 εκατ. τόνους, καθώς η Κίνα και η Αργεντινή πιθανότατα θα αγοράζουν λιγότερο, ενώ οι βραζιλιάνικες εξαγωγές προβλέπεται επίσης να μειωθούν.

Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 511 εκατ. τόνους, με το μειωμένο δυναμικό απόδοσης στην Ασία να αντισταθμίζει τα κέρδη αλλού.

Αναμένεται εξασθένηση της ζήτησης, ενώ τα αποθέματα αναμένεται να περιοριστούν, μεταξύ άλλων σε βασικούς εξαγωγείς. Το εμπόριο προβλεπόταν να συρρικνωθεί κατά 2% το 2024, κυρίως λόγω του ασθενέστερου αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους Ασιάτες εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας. Η Ινδία θεωρήθηκε ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, παρά τη νέα σημαντική πτώση των αποστολών.

Πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου, το IGC Grains Forum 2024 επικεντρώθηκε στις προοπτικές της αγοράς βιοκαυσίμων και στην ανάπτυξη της αγοράς σιτηρών. Η γραμματεία της IGC παρουσίασε τις προοπτικές για τους παγκόσμιους τομείς της αιθανόλης και του βιοντίζελ, υπογραμμίζοντας τα σενάρια για την παραγωγή και το εμπόριο, μαζί με τις σχετικές επιπτώσεις για τα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους και τις βασικές αγορές πρώτων υλών. Επίσης, δόθηκε μια επισκόπηση των εργασιών που ανέλαβε η Διακυβερνητική Επιτροπή για τη μοντελοποίηση της αιθανόλης και του βιοντίζελ.

Η γραμματεία ενημέρωσε επίσης τα μέλη σχετικά με τις εργασίες της IGC για την επέκταση της κάλυψης και της παρακολούθησης των δεδομένων αποστολής σε πραγματικό χρόνο για το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι, τη σόγια και το ρύζι. Το πρόσθετο επίπεδο πληροφοριών θα παρέχει στα μέλη εξειδικευμένα δεδομένα για την αξιολόγηση των προκλήσεων της εφοδιαστικής και των υποδομών.

Συμφώνησε να εξετάσει την αίτηση της Σενεγάλης να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Εμπόριο Σιτηρών. Τα μέλη ενημερώθηκαν επίσης για την τελευταία συμφωνία εταιρικής σχέσης με το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας της Κορέας (KREI) για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά ρυζιού.

Στις 23 Ιανουαρίου, οι αντιπρόσωποι επισκέφθηκαν το λιμάνι της Νέας Ορλεάνης, που διοργανώθηκε από την Ένωση Εξαγωγών Σιτηρών Βόρειας Αμερικής (NAEGA). Η επίσκεψη υπογράμμισε τη σημασία αυτών των εγκαταστάσεων για τη διακίνηση γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις