Ανεβαίνουν οι τιμές στο ουκρανικό σιτάρι

Η υψηλή ζήτηση για εξαγωγές και η ανεπαρκής προσφορά από τους αγρότες ώθησαν τις τιμές του ουκρανικού σιταριού τροφίμων αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο αναλυτής APK-Inform.

Η Ουκρανία είναι παραδοσιακός παραγωγός σιταριού και το 2023 οι αγρότες αλώνισαν περίπου 20 εκατομμύρια μετρικούς τόνους του εμπορεύματος, λίγο χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

"Οι τιμές υποστηρίζονται από την ανεπαρκή προσφορά σιταριού άλεσης, λόγω της συγκράτησης των πωλήσεων από τους αγρότες, την υψηλή ζήτηση των εταιρειών μεταποίησης και εξαγωγικού προσανατολισμού και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ τους", ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία.

Είπε ότι οι τιμές για το σιτάρι δεύτερης κατηγορίας για τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 7,9- 13,2 δολάρια ανά τόνο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε 179,8- 203,5 δολάρια ανά τόνο CPT (Carriage Paid To).

"Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στις υψηλότερες τιμές, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου προσφορές", δήλωσε η APK-Inform.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας κατά την περίοδο εμπορίας 2023/24 Ιουλίου-Ιουνίου έχουν μειωθεί σε περίπου 22,1 εκατομμύρια τόνους στις 24 Ιανουαρίου από 25,7 εκατομμύρια τόνους στο ίδιο στάδιο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Οι εξαγωγές περιλάμβαναν 8,7 εκατομμύρια τόνους σιταριού, 12 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και 1,3 εκατομμύρια τόνους κριθαριού.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις