Ινδία: Το κρύο βοηθά τη σοδειά σιταριού στη χώρα

Το τρέχον κύμα ψύχους που σαρώνει την κεντρική και βόρεια Ινδία θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να συγκομίσουν μια εξαιρετική σοδειά σιταριού φέτος, αλλά οποιαδήποτε ξαφνική, μη φυσιολογική άνοδος της θερμοκρασίας θα πλήξει τις αποδόσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι και καλλιεργητές, αναγκάζοντας τη χώρα να εισάγει το βασικό προϊόν.

Η φετινή συγκομιδή σιταριού είναι κρίσιμη για την Ινδία, τον μεγαλύτερο παραγωγό του σιταριού στον κόσμο μετά την Κίνα. Ο ζεστός και ασυνήθιστα ζεστός καιρός μείωσε την παραγωγή σιταριού της Ινδίας το 2022 και το 2023, οδηγώντας σε απότομη μείωση των κρατικών αποθεμάτων.

Μια τρίτη συνεχόμενη κακή συγκομιδή δεν θα αφήσει άλλη επιλογή στην Ινδία από το να εισάγει λίγο σιτάρι. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για εισαγωγές σιταριού - ένα φαινομενικά αντιδημοφιλές βήμα ενόψει των γενικών εκλογών στις αρχές του έτους.

Μια μακρά ψυχρή περίοδος βοήθησε το σιτάρι κατά τη διάρκεια της βλαστικής του ανάπτυξης, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσε να επηρεάσει την καλλιέργεια κατά το κρίσιμο στάδιο σχηματισμού των κόκκων.

"Λόγω του κρύου καιρού αναμένουμε λίγο καλύτερη απόδοση από την κανονική 3,5 τόνους ανά εκτάριο και γι' αυτό θα πετύχουμε εύκολα την παραγωγή του στόχου των 114 εκατομμυρίων τόνων", δήλωσε στο Reuters ο Gyanendra Singh, διευθυντής της κρατικής Διεύθυνσης Έρευνας Σίτου.

Μετά από ένα αργό ξεκίνημα της φύτευσης, ένα κύμα κρύου καιρού βοήθησε την καλλιέργεια, αλλά οι καιρικές συνθήκες πρέπει να παραμείνουν ευνοϊκές μέχρι τις αρχές Απριλίου, δήλωσαν οι καλλιεργητές.

"Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουν αυξήσει τις ελπίδες μας, αλλά κρατάμε τα δάχτυλά μας σταυρωμένα", δήλωσε ο Ravindra Kajal από την πολιτεία Haryana στα βόρεια. "Η καλλιέργεια σιταριού υπέφερε λόγω της απότομης αύξησης των θερμοκρασιών τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τα τελευταία δύο χρόνια".

Παρόλο που οι εύφορες πεδιάδες της Ινδίας γνώρισαν έναν ψυχρό χειμώνα, η έλλειψη χιονοπτώσεων στις ορεινές περιοχές έχει προκαλέσει ανησυχίες για μια ξαφνική, απότομη άνοδο της θερμοκρασίας.

Τόσο οι ελάχιστες όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες στις βόρειες και βορειοδυτικές πολιτείες έχουν αρχίσει να αυξάνονται, δήλωσε αξιωματούχος της κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ινδίας. Δεν θέλησε να κατονομαστεί, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Τον Φεβρουάριο, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό στις πολιτείες Παντζάμπ, Χαριάνα και Ρατζαστάν, μέρος της ζώνης σιτηρών της Ινδίας, είπε

Ο καιρός τις επόμενες οκτώ εβδομάδες θα καθορίσει το μέγεθος της σοδειάς, δήλωσε έμπορος σιτηρών με έδρα τη Βομβάη.

Η συγκομιδή σιταριού της Ινδίας το 2023 ήταν τουλάχιστον 10% χαμηλότερη από την κυβερνητική εκτίμηση για περίπου 112 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, με τις τιμές να κυριαρχούν πολύ πάνω από την ελάχιστη τιμή στήριξης που έχει ορίσει η κυβέρνηση, στην οποία οι κρατικοί οργανισμοί αγοράζουν το σιτάρι από τους αγρότες.

Οι τοπικές προμήθειες σιταριού στερεύουν και η Ινδία πρέπει να εισάγει το σιτάρι, δήλωσε έμπορος σιτηρών στο περιθώριο πρόσφατου συνεδρίου εμπορευμάτων στη Σιγκαπούρη.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η φετινή παραγωγή σιταριού θα ανέλθει στο ρεκόρ των 114 εκατομμυρίων μετρικών τόνων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις