Ουκρανία: Η Επιτροπή πρότεινε την αναστολή δασμών για ένα ακόμη χρόνο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες να ανανεωθεί για ένα ακόμη έτος, η αναστολή των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας προς την Ε.Ε., της οποίας το ισχύον καθεστώς λήγει στις 5 Ιουνίου 2024. 

Επομένως, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν την πρόταση, οι εισαγωγές από την Ουκρανία θα συνεχίσουν να εισέρχονται χωρίς δασμούς έως και τις 5 Ιουνίου 2025.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε τρία ευαίσθητα προϊόντα (ζάχαρη, κρέας πουλερικών και αυγά) για τα οποία προτείνει τη θέσπιση ποσοστώσεων εισαγωγής. Το ερώτημα ήταν ποιες ημερομηνίες επρόκειτο να ληφθούν για τον καθορισμό του όγκου των ποσοστώσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ουκρανικές εξαγωγές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά τον πόλεμο. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι προσκάλεσε τον ομόλογό του στο Εμπόριο, προτείνοντάς να ληφθούν υπόψη οι μέσες εισαγωγές της τριετίας πριν από τον πόλεμο, αλλά έχασε τη «μάχη». Τέλος, θα ληφθούν υπόψη τα έτη 2022 και 2023, όπως αντικατοπτρίζεται στην πρόταση της Ε.Ε. 

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση ορίζει ότι εάν κατά την περίοδο από την 1 Ιανουαρίου έως 5 Ιουνίου 2025, οι σωρευτικοί όγκοι εισαγωγών αυγών, πουλερικών ή ζάχαρης, για την περίοδο από την 1 Ιανουαρίου 2025, φτάσουν τα πέντε δωδέκατα του αντίστοιχου αριθμητικού μέσου όρου των όγκων εισαγωγών που καταγράφηκε το 2022 και το 2023, η Επιτροπή εντός προθεσμίας 21 ημερών, και αφού ενημερώσει την Επιτροπή Διασφαλίσεων, θα αποκαθιστούσε το τιμολόγιο και το συγκεκριμένο προϊόν.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει να ανανεωθεί για ένα ακόμη έτος η αναστολή όλων των υπόλοιπων δασμών σε εισαγωγές της Μολδαβίας που ισχύει από τις 24 Ιουλίου 2022. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις