Ρουμανία: Δίνει σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε αγρότες που απέκλεισαν τα ουκρανικά σύνορα

Η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε τρεις αποφάσεις για πρόσθετη βοήθεια προς τους αγρότες που είχαν προηγουμένως αποκλείσει τα σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία, ζητώντας επιδοτήσεις και προστασία από τις επιπτώσεις των ουκρανικών εισαγωγών. 

Η πρώτη απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης δημιουργεί ένα καθεστώς κρατικών ενισχύσεων για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιείται στη γεωργία μέχρι το τέλος του 2024. Διατέθηκαν 270 εκατομμύρια λέι (54,25 εκατομμύρια ευρώ).

Δύο ακόμη αποφάσεις προβλέπουν τη δημιουργία ενός προγράμματος κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των δραστηριοτήτων των ιδιοκτητών βοοειδών, καθώς και των χοιροτρόφων και πτηνοτρόφων "στο πλαίσιο της κρίσης που προκλήθηκε από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας".

Η Ρουμανία θα διαθέσει 16,1 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 25,3 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, για τα προγράμματα αυτά, τα οποία αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των απωλειών λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, των καυσίμων και άλλων γεωργικών δαπανών.

Έτσι, το συνολικό ποσό των κονδυλίων που διατίθενται για τα τρία προγράμματα ανέρχεται σε 95,65 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις