Πώς είναι η κατάσταση των καλλιεργειών παγκοσμίως;

Στα τέλη Ιανουαρίου οι συνθήκες είναι ανάμεικτες για το σιτάρι και τη σόγια, ενώ ευνοϊκές για το καλαμπόκι και το ρύζι, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της AMIS, για τα καθεστώτα των καλλιεργειών το Φεβρουάριο 2024.

Σιτάρι

Στο νότιο ημισφαίριο, η συγκομιδή τελειώνει για την Αργεντινή. Στο βόρειο ημισφαίριο, το χειμερινό σιτάρι εμφανίζεται υπό μικτές συνθήκες σε μέρη της Ευρώπης, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Καλαμπόκι

Στο νότιο ημισφαίριο, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές στην Αργεντινή και στη Νότια Αφρική, ενώ η εαρινή συγκομιδή των καλλιεργειών ξεκινά στη Βραζιλιά, υπό μικτές συνθήκες. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές στην Ινδία για την καλλιέργεια Rabi (χειμερινή καλλιέργεια).

Ρύζι

Η μεταφύτευση της καλλιέργειας Rabi συνεχίζεται στην Ινδία. Στο Μπαγκλαντές, η συγκομιδή ρυζιού της εποχή τελειώνει ενώ φυτεύεται το ρύζι Boro (χειμερινή περίοδος). Στη Νοτιοανατολική Ασία το ρύζι υγρής περιόδου αρχίζει στην Ινδονησία, ενώ η φύτευση ρυζιού ξηρής περιόδου επιταχύνεται στις βόρειες χώρες.

Σόγια

Στο νότιο ημισφαίριο, η συγκομιδή ξεκινά στη Βραζιλία υπό μικτές συνθήκες, ενώ η φύτευση ολοκληρώνεται στην Αργεντινή υπό ευνοϊκές συνθήκες. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις