ΒΙΟΖΩ: Καμπανάκι κινδύνου για την παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ!

Η Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ» καλεί σε εγρήγορση τους πολίτες και τους ευρωβουλευτές, καθώς η προτεινόμενη νομοθεσία για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (ΝΓΤ) θέτει σε κίνδυνο την υγεία, το περιβάλλον και την ελευθερία επιλογής.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ», «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ» με αφορμή το προτεινόμενο σχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΤ), σας ζητά να υποστηρίξετε την διαφάνεια στην διατροφική μας αλυσίδα και την ελευθερία επιλογής για τον καταναλωτή και τον αγρότη.

Εφόσον υπάρχει επιστημονική διχογνωμία, χρειάζεται να υπερασπίσουμε την Αρχή της Προφύλαξης όλοι μαζί και περισσότερο εσείς που είστε αντιπρόσωποι των πολιτών-καταναλωτών.
Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναβάλει την ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την πρόταση της Επιτροπής για την απελευθέρωση των «Νέων Γονιδιωματικών Τεχνικών» (NGTs), η οποία έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για τη συζήτηση των υπόλοιπων κρίσιμων ανοιχτών ερωτημάτων και των τροπολογιών που έγιναν από της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24 Ιανουαρίου. Εάν ψηφιστεί νόμος, αυτή η νομοθεσία θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια αλυσίδα για τη βιολογική και μη ΓΤΟ γεωργία και την παραγωγή τροφίμων.

Η Ε.Ε. επί του παρόντος παράγει περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων και σχεδόν όλα είναι μη ΓΤΟ. Οι εξαγωγικές αγορές της ΕΕ θα μπορούσαν να διαταραχθούν σοβαρά εάν αυτή η πρόταση εγκριθεί στην τρέχουσα μορφή της. Η καθυστέρηση της ψηφοφορίας θα επιτρέψει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αξιολογήσουν διεξοδικά τις γενικές συνέπειες αυτής της απορύθμισης, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων.

Σας ζητούμε να υποστηρίξετε τη διατήρηση της ρύθμισης των NGT1 προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της Ε.Ε. στην παραγωγή και εξαγωγές βιολογικών και μη ΓΤΟ. Μείνετε σταθεροί στην τήρηση της Αρχής της Προφύλαξης στην υπηρεσία της βιοασφάλειας και της ελεύθερης επιλογής για τους αγρότες, τη βιομηχανία τροφίμων και τους καταναλωτές.
Δεν θ’ αφήσουμε να καταργήσουν την αξιολόγηση του κινδύνου και τη σήμανση μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Από εσάς τους αντιπροσώπους των πολιτών-καταναλωτών αναμένουμε να
προασπιστείτε την υγεία των καταναλωτών και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Εξάλλου τα φυτά ΝΓΤ μπορούν να κυκλοφορούν υπό τον έλεγχο της ισχύουσας νομοθεσίας. Ο κρατικός έλεγχος είναι η μόνη μορφή περιορισμού που επαρκεί για την παρακολούθηση, τη δοκιμή, την επισήμανση και τον έλεγχο αυτών των ισχυρών νέων τεχνολογιών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις