Νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αγροτών στα Επιμελητήρια: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο "Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης", προβλέπεται η δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών στα Επιμελητήρια.

Με το νέο νομοσχέδιο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» που κατατέθηκε στη Βουλή, μετά τις διατάξεις για την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια που είχε αναδείξει ο κόμβος κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προστέθηκε ένα νέο άρθρο σχετικά με την ανάθεση στα Επιμελητήρια της σύστασης Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών.

Όπως αναφέρει η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης, προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης στα επιμελητήρια, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της σύστασης Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Το μητρώο ενημερώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διασυνδέεται ηλεκτρονικά με το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται από το 2011 στο ίδιο Υπουργείο, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλούσιου σε πληροφορίες μητρώου αγροτών, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη όσμωση των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοπαραγωγών με τις περιφέρειες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

«Άρθρο 53
Σύσταση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών – Εξουσιοδοτική διάταξη
1. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να ανατίθεται στα Επιμελητήρια, μετά από σύμφωνη γνώμη αυτών, η σύσταση, λειτουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αγροτών, με σκοπό την καταγραφή όλων των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προς τον σκοπό υποστήριξης της χάραξης της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Το μητρώο υλοποιείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους συναρμόδιους φορείς. Το μητρώο αγροτών διασυνδέεται με το αντίστοιχο μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διαχειριστική δαπάνη, που προκύπτει από τη σύσταση του Μητρώου, βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζονται:
α) το αντικείμενο του Μητρώου,
β) οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του,
γ) οι προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο φυσικών και νομικών προσώπων και,
δ) η αρμόδια υπηρεσία του οικείου επιμελητηρίου για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Μητρώου.».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις