Strategie Grains: Απότομη μείωση της ελαιοκράμβης στην ΕΕ

Η παραγωγή ελαιοκράμβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά 7% σε 18,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος, λόγω της απότομης μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Strategie Grains.

Η μείωση της έκτασης της ελαιοκράμβης, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες εισαγωγές στην ΕΕ σε σχέση με το 2023/24, τόσο από την Αυστραλία όσο και από την Ουκρανία, ανέφερε η Strategie Grains.

Στη Γαλλία, η πρώιμη σπορά ελαιοκράμβης αναμένεται να τα πάει καλύτερα από το χειμερινό σιτάρι, το οποίο υπέφερε από τις έντονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου.

Η παραγωγή ηλιόσπορου στην ΕΕ προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται, σε 10,7 εκατ. τόνους από 9,9 εκατ. τόνους πέρυσι, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της απόδοσης, ανέφερε η Strategie Grains στην έκθεση καλλιέργειας ελαιούχων σπόρων.

Εν τω μεταξύ, η συγκομιδή σόγιας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7% σε 3,1 εκατομμύρια τόνους.

"Το 2024/25 οι μέσες τιμές της ελαιοκράμβης και του ηλιόσπορου αναμένεται να αυξηθούν λόγω της στενότητας που διαμορφώνεται στα ισοζύγια φυτικών ελαίων στην ΕΕ και στον κόσμο", ανέφερε.

Για την τρέχουσα περίοδο 2023/24, η Strategie Grains έκανε μόνο μικρές προσαρμογές, διατηρώντας την καλλιέργεια ελαιοκράμβης σχεδόν αμετάβλητη στους 19,83 εκατ. τόνους και μειώνοντας την εκτίμηση για τη συγκομιδή ηλιόσπορου σε 9,88 εκατ. τόνους, που εξακολουθεί να είναι πάνω από την προηγούμενη χρονιά.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις