Η Πολωνία εισάγει αυστηρότερους ελέγχους στις εισαγωγές στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Πολωνία εισήγαγε αυστηρότερους ελέγχους σε αγροδιατροφικά προϊόντα στα ουκρανικά σύνορα για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά της από την ανεξέλεγκτη εισροή προϊόντων, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Michał Kołodziejczak.

Η απελευθέρωση των εμπορικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία για να βοηθήσει τις εξαγωγές της τον Ιούλιο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα τα ουκρανικά τρόφιμα να κατακλύσουν την πολωνική αγορά και άλλες γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών και της ζήτησης για την εγχώρια παραγωγή.

Με την εισαγωγή των ελέγχων, τα πολωνικά σύνορα «θα είναι τόσο στενά όσο ποτέ», δήλωσε ο Kołodziejczak μετά την επίσκεψή του στα συνοριακά περάσματα Dorohusk και Hrubieszów την Κυριακή.

Είπε ότι ανέλυσε επίσης τα έγγραφα σχετικά με τη διαμετακόμιση της ουκρανικής παραγωγής. Αποδεικνύεται ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της ελαιοκράμβης και του σιταριού, που περνάει από την Πολωνία προς τις χώρες της Βαλτικής επιστρέφει τελικά στην Πολωνία.

Οι οργανώσεις των αγροτών ζητούν εδώ και καιρό να διενεργούνται έλεγχοι στα ουκρανικά αγροδιατροφικά προϊόντα που εισέρχονται στην Πολωνία, ώστε να διασφαλίζεται ότι περνούν από τη χώρα κατά τη διαμετακόμιση και ότι τα προϊόντα που δεν πληρούν τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ δεν εισέρχονται στην πολωνική αγορά.

Τα προϊόντα από την Ουκρανία, οι εισαγωγές των οποίων έχουν προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην πολωνική αγορά από το 2022, περιλαμβάνουν σιτηρά, πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, κατεψυγμένα φρούτα, ακόμη και χυμό μήλου,  όπου  η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως.

Η Ουκρανία δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες παραγωγής της ΕΕ και επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πολλά φυτοπροστατευτικά προϊόντα που απαγορεύονται στο μπλοκ, καθιστώντας την παραγωγή της φθηνότερη αλλά και χαμηλότερης ποιότητας, δήλωσε πέρυσι στο Euractiv Πολωνίας ο Mirosław Maliszewski, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.

Τώρα, σε πρόσφατη δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Michał Kołodziejczak δήλωσε τα εξής: «Τα εμπορεύματα που βρίσκονται υπό διαμετακόμιση, π.χ. κραμβόσπορος αμφίβολης ποιότητας, θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά από τις πολωνικές υπηρεσίες και, εάν είναι απαραίτητο, να επιστρέφονται στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι η ζάχαρη που ελέγχθηκε κατά τη διάρκεια των ελέγχων είχε «τουλάχιστον περίεργη μυρωδιά».

«Οι υπάλληλοι εξήγησαν ότι μπορεί να είναι έτσι επειδή πρόκειται για ζάχαρη για τη βιομηχανία, για παράδειγμα, για μαρμελάδες ή πορτοκαλάδες», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα θα πρέπει να διευκρινιστεί διεξοδικά ή η παραγωγή να επιστραφεί στην Ουκρανία.

Πέρυσι, η Πολωνία μαζί με άλλα κράτη μέλη εισήγαγε μονομερή απαγόρευση ορισμένων ουκρανικών εισαγωγών τροφίμων. Η απαγόρευση συνάντησε την αντίσταση των Βρυξελλών, καθώς η εμπορική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάλιστα, συμφώνησε να εισαγάγει ένα εμπάργκο της ΕΕ σε ορισμένες εισαγωγές προς τις εν λόγω χώρες, αλλά στη συνέχεια απέσυρε το μέτρο, επικαλούμενη ότι δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την αγορά του μπλοκ.

Το ζήτημα των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία ενώνει την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης και τον νέο ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Donald Tusk.

Και τα δύο πολιτικά στρατόπεδα επιμένουν στην προστασία των συμφερόντων των πολωνών αγροτών από τον εξωτερικό ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις