Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές σε σιτάρι και σόγια στο Σικάγο

Το σιτάρι και η σόγια του Σικάγο ανέβηκαν την Τρίτη, προσαρμόζοντας τις θέσεις τους ενόψει των βασικών εκθέσεων που αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα, ακόμη και αν διαπραγματεύονταν κοντά στο επίπεδο της προηγούμενης συνεδρίασης, το οποίο ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, εν μέσω προσδοκιών για άφθονες παγκόσμιες προμήθειες.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σόγιας στο χρηματιστήριο του Σικάγο (CBOT) Sv1 σημείωσε άνοδο 0,3% στα 12,25 δολάρια ανά bushel, στις 1130 GMT. Το καλαμπόκι Cv1 πρόσθεσε 0,2% στα 4,43-1/2 δολάρια ανά μπούσελ και το σιτάρι Wv1 κέρδισε 0,1% στα 5,90-3/4 δολάρια το μπούσελ.

Η σόγια υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Δεκέμβριο του 2020 τη Δευτέρα στα 11,79-1/2 δολάρια ανά μπούσελ.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τα σιτηρά κινούνται "πλάγια" κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαπραγμάτευσης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μια σειρά από κυβερνητικές εκθέσεις που πρόκειται να δημοσιευθούν την Πέμπτη.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τη μηνιαία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τις μηνιαίες εκτιμήσεις της CONAB της Βραζιλίας για την παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας και την έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά για τα αποθέματα σιτηρών.

"Το επίκεντρο θα είναι οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σόγιας στη Βραζιλία και την Αργεντινή", δήλωσε ένας έμπορος στη Σιγκαπούρη.

"Η σοδειά σόγιας της Βραζιλίας έχει υποφέρει και η παραγωγή είναι πιθανό να μειωθεί σε σχέση με ό,τι είχε εκτιμηθεί νωρίτερα, αλλά αναμένουμε μια υπερπαραγωγή στην Αργεντινή. Συνολικά, η αγορά θα είναι καλά εφοδιασμένη".

Οι αγρότες της Βραζιλίας έχουν σπείρει το 27% της έκτασης που αναμένεται να φυτευτεί με δεύτερο καλαμπόκι στο κέντρο-νότο, σηματοδοτώντας τον ταχύτερο ρυθμό φύτευσης δεύτερου καλαμποκιού από την έναρξη των καταγραφών το 2013, ανέφερε τη Δευτέρα η εταιρεία συμβούλων αγροτικών επιχειρήσεων AgRural.

Οι ρωσικές τιμές εξαγωγής σιταριού συνέχισαν να μειώνονται την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθώντας να δέχονται πιέσεις από την υπερπροσφορά, ενώ οι αποστολές αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών μετά τις καλύτερες καιρικές συνθήκες στα λιμάνια, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η τιμή του ρωσικού σιταριού πρωτεΐνης 12,5% που έχει προγραμματιστεί για παράδοση ελεύθερο επί του σκάφους (FOB) τον Μάρτιο ήταν 228 δολάρια ανά μετρικό τόνο, μειωμένη κατά 7 δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία αγροτικών προϊόντων IKAR.

Το USDA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις εξαγωγών έδειξαν ότι η αμερικανική σόγια την τελευταία εβδομάδα ανήλθε σε 1.426.472 μετρικούς τόνους, πολύ πάνω από τις εμπορικές προσδοκίες - αλλά κάτω από τον όγκο την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσαν οι έμποροι.

Τα ταμεία εμπορευμάτων ήταν καθαροί αγοραστές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης CBOT για σόγια, καλαμπόκι, σογιέλαιο και σογιάλευρο τη Δευτέρα και καθαροί πωλητές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για σιτάρι, δήλωσαν οι έμποροι. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις