Πολωνοί αγρότες κλείνουν αύριο τα ουκρανικά σύνορα

Οι Πολωνοί αγρότες ανακοίνωσαν απεργίες και αποκλεισμό τουλάχιστον ενός σημείου ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία από τις 11:00 π.μ. της 9ης Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το σημείο ελέγχου Dorohusk-Yagotyn. Οι πληροφορίες σχετικά με άλλα σημεία ελέγχου διευκρινίζονται. Αυτό αναφέρθηκε από την Κρατική Τελωνειακή Υπηρεσία.

"Επί του παρόντος, οι Πολωνοί τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν ενημερώσει ότι ο αποκλεισμός του σημείου ελέγχου Dorohusk-Yahodyn θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. ώρα Κιέβου στις 9 Φεβρουαρίου με τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων. Η δράση διαμαρτυρίας συμφωνήθηκε από τις τοπικές αρχές μέχρι τις 9 Μαρτίου 2024", ανέφεραν οι τελωνειακοί υπάλληλοι.

Πρόσθεσαν επίσης ότι οι διαμαρτυρόμενοι σκοπεύουν να επιτρέψουν σε όλα τα λεωφορεία και 1 φορτηγό και στις δύο κατευθύνσεις να περάσουν από τα σύνορα εντός μιας ώρας. Η ανθρωπιστική βοήθεια και οι δεξαμενές καυσίμων θα επιτραπεί επίσης να εισέλθουν ανεμπόδιστα στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τα άλλα σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Πολωνία, οι πληροφορίες διευκρινίζονται και προγραμματίζονται συναντήσεις με εκπροσώπους της πολωνικής τελωνειακής διοίκησης.

"Αφού λάβουμε επίσημη επιβεβαίωση για τον αποκλεισμό των πολωνο-ουκρανικών συνόρων, θα ενημερώσουμε επιπλέον για την κατάσταση στα σημεία ελέγχου", δήλωσε η Κρατική Τελωνειακή Υπηρεσία.

Η απεργία των πολωνικών αερομεταφορέων ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου. Η εμπορευματική κυκλοφορία αποκλείστηκε στην κατεύθυνση των σημείων ελέγχου Yagodyn-Dorokhusk, Krakivets-Korchova και Rava-Ruska-Krebenne. Μεταξύ των κύριων αιτημάτων ήταν η επιστροφή στο σύστημα έκδοσης αδειών για τους ουκρανούς μεταφορείς να εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 18 Δεκεμβρίου, οι Πολωνοί μεταφορείς επανέλαβαν τις διαμαρτυρίες τους στο μεγαλύτερο σημείο ελέγχου, Yahodyn-Dorohusk, στα ουκρανοπολωνικά σύνορα. Τους συνόδευσαν αγρότες. Η δράση αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Εν τω μεταξύ, από τις 6 Νοεμβρίου, Πολωνοί επιχειρηματίες διαμαρτύρονται μπροστά από τα συνοριακά περάσματα Hrebenne-Rava-Ruska και Krakivets-Korczowa.

Στις 15 Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Γεωργίας της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να επιβάλει εισαγωγικό δασμό στα ουκρανικά σιτηρά.

Σε επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Czeslaw Sekerski δήλωσε "κατηγορηματικά αντίθετος" στην επέκταση του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας. Τόνισε ότι τα προβλήματα με τις υπερβολικές εισαγωγές δεν αφορούν μόνο τα σιτηρά, αλλά "επίσης τη ζάχαρη, τα πουλερικά, τα αυγά, τα μαλακά φρούτα (ιδίως τα κατεψυγμένα σμέουρα) και το συμπύκνωμα μήλων". Και μια ανοιχτή επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας Janusz Wojciechowski προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Αντιπρόεδρο της ΕΚ για το εμπόριο Valdis Dombrovskis προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης που θα μπορούσε να προκληθεί από τις "υπερβολικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων" από την Ουκρανία στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουκρανία, ο νέος Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία και η Πολωνία θα βρουν μια διέξοδο που θα είναι επωφελής για τους γεωργικούς παραγωγούς και των δύο χωρών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις