Προς εξαφάνιση το ρύζι «bomba» της Ισπανίας

Μια ισπανική ποικιλία ρυζιού που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παρασκευή παέγια απειλείται από μύκητα μετά την απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός φυτοφαρμάκου στο οποίο οι αγρότες δήλωσαν ότι βασίζονται, σε ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι περιβαλλοντικοί κανόνες του μπλοκ εξοργίζουν τους καλλιεργητές.

Τρεις παραγωγοί ρυζιού στην περιοχή της Βαλένθια δήλωσαν ότι η συγκομιδή του arroz bomba, ή ρυζιού «βόμβα», μιας ποικιλίας που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ισπανία, ήταν η μισή από τον μέσο όρο των 10 ετών το 2023, ως αποτέλεσμα του μύκητα Pyricularia που προκαλεί την ασθένεια της έκρηξης του ρυζιού.

Το ρύζι Bomba "είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστεί", δήλωσε ο Miguel Minguet, καλλιεργητής ρυζιού στο φυσικό πάρκο Albufera στη Βαλένθια. "Η καλλιέργειά μας θα χαθεί από τους κανονισμούς".

Εν τω μεταξύ, μεγάλοι εξαγωγείς όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Καμπότζη χρησιμοποιούν ευρέως το φυτοφάρμακο για την προστασία των δικών τους καλλιεργειών.

Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη έχουν οργανώσει οργισμένες διαμαρτυρίες κατά της ΕΕ για τους περιορισμούς που, όπως λένε, δίνουν πλεονέκτημα στους εξωτερικούς ανταγωνιστές. Οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτύρονται σε όλη τη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Οι συγκρούσεις αποκαλύπτουν τον αγώνα της ΕΕ να συμβιβάσει την προσπάθειά της για βιωσιμότητα με τον στόχο της να γίνει πιο αυτάρκης στην παραγωγή τροφίμων εν μέσω διαταραγμένων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να κάνει πίσω, με την πρόεδρο Ursula von der Leyen να προτείνει την Τρίτη την απόσυρση του σχεδίου της ΕΕ για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στο μισό.

Μικρά ίχνη

Η ΕΕ το 2018 σταμάτησε να εγκρίνει την τρικυκλαζόλη, επειδή έκρινε ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία.

Οι αγρότες δήλωσαν ότι στηρίζονταν επί 40 χρόνια στην καταπολέμηση του μύκητα που προσβάλλει το ρύζι bomba στους υγροτόπους της Ισπανίας.

Αυτό που ίσως εξοργίζει περισσότερο τους αγρότες είναι ότι η ΕΕ εξακολουθεί να επιτρέπει τις εισαγωγές να έχουν μικρά ίχνη του μυκητοκτόνου.

"Υπάρχει ένα σύνολο κανόνων για την Ευρώπη και ένα άλλο για όσους παράγουν εκτός", δήλωσε ο Emilio Gonzalez, καθηγητής στη Σχολή Γεωργικών και Δασικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα.

Τα εισαγόμενα αγαθά πρέπει να τηρούν τα επίπεδα υπολειμμάτων που έχει ορίσει η ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ομάδας Green Deal.

Τα επίπεδα αυτά "διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση", ανέφεραν.

Οι αγρότες στον υγρότοπο Albufera εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο άλλα μυκητοκτόνα για την προστασία της παραγωγής ρυζιού, τα οποία διηθούνται στο οικοσύστημα και επηρεάζουν τους πληθυσμούς των γαρίδων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 με επικεφαλής τον Andreu Rico, ερευνητή βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.

Το ρύζι είναι "μια εντατική μονοκαλλιέργεια όπου η ασθένεια εξαπλώνεται εύκολα από το ένα χωράφι στο άλλο", δήλωσε ο Rico.

Η μείωση της παραγωγής ρυζιού bomba έχει προκαλέσει τον διπλασιασμό της τιμής του μέσα σε τρία χρόνια, πουλώντας πάνω από πέντε ευρώ (5,39 δολάρια) το κιλό σε καταστήματα λιανικής πώλησης όπως η Carrefour.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας Mercadona επιβεβαίωσε τις ελλείψεις τους τελευταίους μήνες, αλλά η προσφορά "ανακάμπτει σταδιακά σε όλα σχεδόν τα καταστήματά μας στην Ισπανία", δήλωσε.

Το ρύζι μπόμπα και όχι άλλες ποικιλίες είναι δημοφιλές για το μαγείρεμα της παέγια, ένα πιάτο με ρύζι που συνήθως φτιάχνεται με κουνέλι, κοτόπουλο, πράσινα φασόλια και φασόλια βουτύρου, επειδή "διαστέλλεται σαν ακορντεόν" όταν θερμαίνεται που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να παραψηθεί, δήλωσε ο Ραφαέλ Βιδάλ, ένας γνωστός σεφ της παέγια που προσφέρει μαθήματα μαγειρέματος του πιάτου στο εστιατόριό του κοντά στη Βαλένθια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις