Βαμβάκι: Αμετάβλητη η παγκόσμια κατανάλωση λέει το USDA

Το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) για το παγκόσμιο ισοζύγιο: Η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη - αρχικά αποθέματα 250.000 δέματα λιγότερα - προβλεπόμενη παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού 355.000 δέματα λιγότερα

Το ισοζύγιο 2023/24 για το βαμβάκι των ΗΠΑ έχει χαμηλότερα τελικά αποθέματα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με υψηλότερες εξαγωγές και χαμηλότερη χρήση από τα εργοστάσια, ενώ η παραγωγή παραμένει αμετάβλητη. 

Η πρόβλεψη για τις εξαγωγές αυξάνεται κατά 200.000 μπάλες στα 12,3 εκατομμύρια με βάση τον ισχυρό ρυθμό των αποστολών και των πωλήσεων μέχρι σήμερα. Ομοίως, η προβλεπόμενη χρήση στο εργοστάσιο μειώνεται κατά 150.000 μπάλες, καθώς η εγχώρια δραστηριότητα κλώσης στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλή. 

Τα τελικά αποθέματα εκτιμώνται τώρα σε 2,8 εκατομμύρια μπάλες, που ισοδυναμούν με το 20% της συνολικής εξαφάνισης.

Η μέση τιμή της περιόδου εμπορίας του ορεινού βαμβακιού που λαμβάνουν οι παραγωγοί προβλέπεται στα 77 σεντς ανά λίβρα - 1 σεντ υψηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο.

Τα παγκόσμια τελικά αποθέματα βαμβακιού 2023/24 είναι σχεδόν 700.000 μπάλες χαμηλότερα αυτό το μήνα, καθώς τα χαμηλότερα αρχικά αποθέματα και η παραγωγή μειώνουν τις προμήθειες. 

Η παγκόσμια κατανάλωση είναι σχεδόν αμετάβλητη, καθώς οι αυξήσεις στην Κίνα και το Βιετνάμ αντισταθμίζονται από τη χαμηλότερη κατανάλωση στην Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊλάνδη. 

Τα αρχικά αποθέματα είναι κατά 250.000 μπάλες χαμηλότερα από ό,τι τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της αναθεώρησης προς τα κάτω της καλλιέργειας βαμβακιού της Αργεντινής για το 2022/23.

Η προβλεπόμενη παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού 2023/24 είναι 355.000 μπάλες χαμηλότερη αυτό το μήνα, με τις μειώσεις στην Αυστραλία και το Μπενίν να αντισταθμίζονται εν μέρει από μικρότερες αυξήσεις αλλού.

Το παγκόσμιο εμπόριο είναι σχεδόν 200.000 μπάλες χαμηλότερα, καθώς η αύξηση των εισαγωγών της Κίνας κατά 500.000 μπάλες υπεραντισταθμίζεται από τις μειώσεις για την Ινδία, το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη και την Τουρκία.

Οι εξαγωγές είναι υψηλότερες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Μπουρκίνα Φάσο και την Τουρκία και χαμηλότερες για τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Αυστραλία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις