Αδικία προς τους Γεωτεχνικούς: Η Κυβέρνηση αγνοεί την προσφορά τους

«Ομιλία του προέδρου των Γεωτεχνικών στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου του Υπ.Α.Α.Τ.»

Άρθρο 40
Από το καλοκαίρι του 2023 μέχρι σήμερα ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθημερινά αναφέρεται στην τεράστια προσπάθεια των Γεωτεχνικών που τον βοηθάνε να αναστήσουν την Θεσσαλία, τον Έβρο, τη Ρόδο και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Μάλιστα στη συνάντηση που είχαμε τον Δεκέμβριο του 2023 αναφέρθηκε με λόγια εκτίμησης και σεβασμού στους συναδέλφους Γεωτεχνικούς που ούτε εγώ δεν έχω εκφράσει όλα τα 25 συνεχή χρόνια που με τιμούν με την ψήφο τους. Στην πράξη όμως τι διαφαίνεται; Αντί να επιβραβεύσει τα «διαμάντια» τους Γεωτεχνικούς όπως μας αποκαλεί, ικανοποιεί το 1% των Οικονομικών Υπαλλήλων του Υπουργείου για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους, αφού για παράδειγμα «ξεπλένουν» τα χάλια του ΟΠΕΚΕΠΕ, απέναντι στους Γεωτεχνικούς. Σημειωτέον, ότι το 2000 που ιδρύθηκε ο Οργανισμός είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο της σημερινής κατάληξής του.

Εμείς οι Γεωτεχνικοί τι είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό στη συνάντηση που είχαμε;
Η χορήγηση του ελεγκτικού επιδόματος να επεκταθεί σε όλους τους Γεωτεχνικούς που ασχολούνται με τους επισήμους ελέγχους. Τα χρήματα μάλιστα για την πληρωμή του ελεγκτικού επιδόματος των Γεωτεχνικών, δεν θα βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό όπως αυτά που χορηγούνται με το άρθρο 40 του Σχεδίου Νόμου, αλλά προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη των επιθεωρήσεων τα οποία είναι νομοθετημένα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΚΑΝ 2017/625), εισπράττονται κανονικά και δεν αποδίδονται στους δικαιούχους που είναι οι Γεωτεχνικοί. Δηλαδή, πληρώνουν οι ελεγχόμενοι με βάση υποχρεωτική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για να αμείβεται ο ελεγκτής και δεν υλοποιείται στη Χώρα μας σε αντίθεση με άλλα Κράτη- Μέλη.

Ενώ ο Υπουργός θα μπορούσε το ελεγκτικό επίδομα των Γεωτεχνικών να το θεσμοθετήσει χωρίς να ρωτήσει ούτε τον Υπουργό Οικονομικών, δεν το κάνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γεωτεχνικό πόρο που είχε κατατεθεί στη Βουλή και δεν ψηφίστηκε λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.

Σημειώνουμε ότι ενώ στον πυρήνα του Σχεδίου Νόμου υπάρχουν διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα για έκτακτες ανάγκες και καταστροφές με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές  πυρκαγιές και πλημμύρες, όπου οι Γεωτεχνικοί εργάστηκαν κατά γενική ομολογία, και της Κυβέρνησης, καλύτερα και από τις ειδικές δυνάμεις και ενώ σε όσους προσέφεραν στις πρόσφατες κρίσεις, όπως οι Πυροσβέστες και οι Υγειονομικοί, δόθηκε προτεραιότητα στη χορήγηση του ανθυγιεινού και πολύ σωστά, δεν βλέπουμε την ίδια αντιμετώπιση και στους Γεωτεχνικούς και δη στους Κτηνιάτρους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας με τους Υγειονομικούς βάσει του πρόσφατου πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής που όρισε
η Κυβέρνηση, την οποία περιμέναμε ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας.

Επισημαίνουμε ότι δεν χρειάζεται να ξεκινήσει κάποια Νομοθετική πρωτοβουλία για τη χορήγηση του ανθυγιεινού, είναι όλα έτοιμα. Μόνο η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης χρειάζεται.

Άρθρο 41
Σε συνέχεια του άρθρου 40 για την πληρωμή των δεδουλευμένων των Γεωτεχνικών που περιλαμβάνει οφειλές του κράτους μόνο για δύο χρόνια ενώ υπάρχουν οφειλές στους Γεωτεχνικούς από το 2016, συνεχίζεται η ίδια τακτική με ad-hoc Νομοθετικές ρυθμίσεις χορήγησης των ανταποδοτικών τελών, ενώ έχουμε προτείνει από το 2013 συγκεκριμένη απλουστευμένη διαδικασία πληρωμής, σύμφωνη με το ισχύον Νομικό πλαίσιο που η ίδια η τρόικα συμφώνησε, δηλαδή εκεί που εισπράττονται εκεί και να αποδίδονται, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για διακριτική μεταχείριση αφού ισχύει το ίδιο λεπτομερές Νομικό πλαίσιο σε όλη τη Χώρα. Γιατί όμως δεν απλουστεύεται η διαδικασία; Γιατί πρέπει να εμφανίζονται στο ταμείο πλεονάσματα στα χαρτιά. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις