Η Κρήτη θρηνεί: 70% ακαρπία στις ελιές, πλήγμα στους αγρότες

Η Κρήτη, γνωστή για τα εύφορα εδάφη και τα αιωνόβια ελαόδεντρά της, βιώνει μια άνευ προηγουμένου τραγωδία. Η ακαρπία στις ελιές αγγίζει το 70%, αφήνοντας τους αγρότες σε απόγνωση.

Η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς, έχει ετοιμάσει φάκελο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την αναγνώριση της ακαρπίας στο 35%.

Πλήθος παραγόντων συνέβαλαν στην καταστροφική αυτή εξέλιξη. Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι καύσωνες, λειτούργησαν καταλυτικά. Ασθένειες και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων έπληξαν θανάσιμα τα ελαιόδεντρα, αφήνοντας τα κτήματα άγονα.

Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία, η ακαρπία στις ελιές αγγίζει την ψυχή της Κρήτης. Η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της παράδοσης του νησιού. Η απώλεια της σοδειάς φέρνει θλίψη, αβεβαιότητα και φόβο για το μέλλον.

Σε μια εποχή που η επισιτιστική κρίση διογκώνεται, η καταστροφή στην Κρήτη αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τη φύση, να υιοθετήσουμε βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές και να στηρίξουμε τους αγρότες, τους αληθινούς φύλακες της γης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις