Ρύζι: Η Ινδία εξετάζει επιπλέον φορολόγηση

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος αποστολέας ρυζιού παγκοσμίως, μπορεί να επεκτείνει τον φόρο εξαγωγής στην ποικιλία parboiled, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειώσει τον πληθωρισμό των τροφίμων ενόψει των εθνικών εκλογών, μια κίνηση που θα μπορούσε να κρατήσει την παγκόσμια προσφορά περιορισμένη και να στείλει τις τιμές σε νέες κορυφές.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει τον εξαγωγικό φόρο στο 20%, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. 

Δεν υπάρχει άμεση πρόταση για την απαγόρευση των εξαγωγών parboiled ρυζιού, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές. Ο φόρος πρόκειται επί του παρόντος να λήξει στις 31 Μαρτίου.

Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προσθέσει στο ράλι των τιμών αναφοράς του ασιατικού ρυζιού, οι οποίες κυμαίνονται κοντά σε υψηλό 15ετίας αφότου η Ινδία άρχισε να περιορίζει τις πωλήσεις βασικών ποικιλιών το 2023. 

Αυτό θα ήταν άσχημα νέα για ορισμένες χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που εξαρτώνται από τη χώρα της Νότιας Ασίας για το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους σε αυτό το βασικό είδος διατροφής.

Εκπρόσωπος που εκπροσωπεί τα δύο υπουργεία τροφίμων και εμπορίου δεν σχολίασε αμέσως.

Η παράταση της εισφοράς θα αποτελούσε μέρος των επιθετικών μέτρων της κυβέρνησης για τον έλεγχο του πληθωρισμού των τροφίμων που σκαρφάλωσε σε σχεδόν 10% τον Δεκέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα. 

Η Ινδία έχει ήδη περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού, ζάχαρης και των περισσότερων ποικιλιών ρυζιού και έχει πατάξει τις αποθήκες. Έχει επίσης παρατείνει τους χαμηλούς εισαγωγικούς δασμούς για βρώσιμα έλαια για ένα ακόμη έτος.

Παρόλα αυτά, οι τιμές λιανικής πώλησης του ρυζιού στο Δελχί παραμένουν περίπου 11% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. 

Ο Υπουργός Τροφίμων Piyush Goyal εγκαινίασε την Τρίτη ένα πρόγραμμα για την παροχή επιδοτούμενου ρυζιού στους πελάτες λιανικής πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση πωλεί ήδη αλεύρι σίτου και ρεβίθια σε τιμές φθηνότερες της αγοράς.

Το parboiled ρύζι, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 30% των συνολικών εξαγωγών της Ινδίας πριν από τους περιορισμούς, είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει μερικό βρασμό του paddy πριν από την άλεση για την ενίσχυση των θρεπτικών του αξιών και την αλλαγή της υφής του μαγειρεμένου ρυζιού.

Η χώρα της Νότιας Ασίας είχε μερίδιο περίπου 40% στο παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού το 2022-23.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις