Σκάνδαλο στις αποζημιώσεις: Ελαιοπαραγωγοί στον Έβρο χωρίς χρήματα, ενώ πληρώνονται για καμένες ακακίες

Αγρότες του Έβρου καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς ενώ οι ελαιοπαραγωγοί που έχασαν τα δέντρα τους στις πυρκαγιές δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημίωση, ιδιοκτήτες ακακιών που λαμβάνουν ετήσια επιδότηση, έλαβαν 180 ευρώ/στρέμμα για τις καμένες ακακίες.

Σύμφωνα με καταγγελίες, περίπου 200.000 ελαιόδεντρα στην περιοχή της Μάκρης και Αλεξανδρούπολης καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Aπό τον Σεπτέμβριο, οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν έστω την προκαταβολή των 50 ευρώ/στρέμμα, ενώ τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα καταβληθούν μετά την οριστική εκτίμηση του ΕΛΓΑ την άνοιξη.

Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις, έως σήμερα (11/02/2024) δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην καταβολή αποζημίωσης 180 ευρώ/στρέμμα για καμένες ακακίες, καλλιέργειες που λαμβάνουν ετήσια επιδότηση από το πρόγραμμα δάσωσης.

Ενώ οι ακακίες δεν παράγουν προϊόντα και δεν ασφαλίζονται από τον ΕΛΓΑ, χρήματα βρέθηκαν για την αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, παρά το γεγονός ότι:

  • Κάποια προγράμματα δάσωσης έχουν λήξει.
  • Οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να ξεριζώσουν τις ακακίες μετά το τέλος του προγράμματος.
  • Υπήρχαν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν τις ακακίες, καθώς οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ τους είπαν ότι δεν αποζημιώνονται.

Ενώ οι ελαιοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για την κοροϊδία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης:

    Απαντά ότι η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου.
    Επικαλείται έλλειψη εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ για την καταβολή της προκαταβολής.

Εν τω μεταξύ, ιδιοκτήτες εκατοντάδων στρεμμάτων με ακακίες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης εισέπραξαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση, για δέντρα που:

  • Λόγω λήξης του προγράμματος, οφείλουν να ξεριζώσουν.
  • Δεν παράγουν κανένα προϊόν.

Συνεπώς, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θα στερηθούν την παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου για χρόνια, οι ιδιοκτήτες ακακιών λαμβάνουν αποζημίωση για καλλιέργειες που δεν υφίστανται.

Η άνιση μεταχείριση και η σκανδαλώδης διαχείριση των αποζημιώσεων προκαλεί εύλογα ερωτήματα και αγανάκτηση στους πληγέντες αγρότες.

Το θέμα χρήζει άμεσης διερεύνησης και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις και λύσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις