Η ελληνική οικονομία: Από τον ενάρετο κύκλο στον επάρατο… εν ριπή οφθαλμού

Η ελληνική οικονομία βίωσε μια ραγδαία ανάκαμψη μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19, με το ΑΕΠ να αυξάνεται πάνω από 6% το 2023. 

Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από την άνοδο του τουρισμού, τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Ωστόσο, η ραγδαία άνοδος των τιμών των ακινήτων, η οποία αγγίζει πλέον το 12% σε ετήσια βάση, εγείρει ανησυχίες για τη δημιουργία μίας νέας φούσκας. 

Η Αθήνα έχει γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τον υψηλότερο πληθωρισμό τιμών στα ακίνητα, αγγίζοντας σχεδόν τα ιστορικά υψηλά του 2008.

Παράλληλα, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas επισημαίνει μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως:

Δυσμενή δημογραφικά στοιχεία: Η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη, με το προσδόκιμο ζωής να αγγίζει τα 81 έτη και το ποσοστό γεννήσεων να είναι χαμηλό.

Στάσιμο εργατικό δυναμικό: Η ανεργία παραμένει υψηλή, αγγίζοντας το 9,4%, ενώ το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Χαμηλά ποσοστά επενδύσεων: Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης όσον αφορά τα ποσοστά επενδύσεων, τα οποία παραμένουν χαμηλά.

Η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει προτεραιότητα, με την Ελλάδα να έχει καταγράψει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,1% το 2022. Η βελτίωση στους λογαριασμούς του Δημοσίου αναμένεται να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος, το οποίο, παρότι παραμένει ο υψηλότερος στην Ευρώπη, οδεύει προς πτωτική πορεία.

Στον πολιτικό τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται μίας ισχυρής κυβέρνησης και σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η BNP Paribas καταλήγει με συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι παρά τις βελτιώσεις, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις