Ουκρανία: Μειωμένες 9% οι εκτάσεις καλαμποκιού

Οι αγρότες στην Ουκρανία, σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας καλαμποκιού παγκοσμίως, αναμένεται να μειώσουν την έκταση που θα σπαρθούν με καλαμπόκι κατά 9% σε ετήσια βάση το 2024, σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας την Τρίτη.

Η έρευνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο Reuters πριν από την επίσημη δημοσίευσή της από το υπουργείο, ανέφερε ότι η συνολική έκταση ανοιξιάτικης σποράς θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 500.000 εκτάρια φέτος, ή κατά 3,7%.

Η έρευνα έδειξε ότι η πτώση της έκτασης του καλαμποκιού θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει από την αύξηση της έκτασης που θα σπαρθεί με ζαχαρότευτλα, ελαιοκράμβη και σόγια.

"Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκταση με σόγια. Όσον αφορά τα ζαχαρότευτλα, το 60% εκείνων που φύτεψαν την καλλιέργεια την περασμένη περίοδο πρόκειται να επεκτείνουν ελαφρώς την έκταση, κατά 17% στην Ουκρανία συνολικά", ανέφερε η έρευνα.

Οι παραγωγοί εξακολουθούν να εξετάζουν την έκταση που θα σπείρουν με ηλίανθο.

Η Ουκρανία έχει συγκομίσει 28,15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους καλαμποκιού από τη σοδειά του 2023, αλλά περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι παραμένουν σε μη συγκομισμένα 320.000 εκτάρια σε διάφορες ουκρανικές περιοχές.

Ο υπουργός Γεωργίας Mykola Solsky δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο αναμένει ότι η έκταση της εαρινής σποράς του 2024 θα είναι η ίδια με πέρυσι, αν και θα μπορούσε να δει μια μικρή μείωση στο χειρότερο σενάριο.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, αλλά οι συγκομιδές της έχουν μειωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε και κατέλαβε σημαντικές εδαφικές εκτάσεις. Ο πόλεμος, ο οποίος διανύει τον 24ο μήνα του και δεν διαφαίνεται τέλος, έχει ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών και έχει διαταράξει τις προμήθειες, ιδίως στις φτωχότερες χώρες.

Οι Ουκρανοί αγρότες έσπειραν συνολικά 12,75 εκατομμύρια εκτάρια ανοιξιάτικων καλλιεργειών για τη συγκομιδή του 2023, συμπεριλαμβανομένων 5,7 εκατομμυρίων εκταρίων διαφόρων σιτηρών.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις