Αγγλία: Σε χέρια ΜΗ αγροτών περνάει σιγά σιγά η αγροτική γη

Το 56% των αγροκτημάτων και τον ακινήτων που πουλήθηκαν στην Αγγλία το 2023 αγοράστηκαν από μη αγρότες, δηλαδή από ιδιώτες επενδυτές (28%), θεσμικούς επενδυτές (13%) και άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητο στην ύπαιθρο (16%), σύμφωνα με στοιχεία της Strutt & Parker, ενός κτηματομεσιτικού γραφείου που ειδικεύεται στον αγροτικό τομέα.

Το ποσοστό αυτό δείχνει την αλλαγή τάσης, αφού παραδοσιακά οι αγρότες έκανα το 50-60% των αγορών.

Οι αγρότες αγόρασαν λιγότερα επειδή έγιναν πιο προσεκτικοί λόγω ενός συνδυασμού υψηλότερων επιτοκίων, χαμηλότερης στήριξης, υψηλοτέρου κόστους και κακών καιρικών συνθηκών, σημειώνει η Strutt & Parker.

Πολλά από τα αγροκτήματα και τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από μη αγρότες παραμένουν παραγωγικά.

Μερικοί από τους νέους ιδιοκτήτες του είναι γνωστό ότι εστιάζουν περισσότερο στις τεχνικές αναγεννητικής γεωργίας και στη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

Η συνολική ποσότητα γης που αγοράζεται και πωλείται στην Αγγλία κάθε χρόνο αντιπροσωπεύει συνήθως λιγότερο από το 1% της συνολικής έκτασης της γεωργικής γης,  που είναι ένα μικρό ποσοστό.

Επιπλέον, το 2023 η ζήτηση ήταν κάπως χαμηλότερη από ότι το 2022.

Κατά συνέπεια η πραγματικότητα είναι ότι η πλειονότητα της γεωργικής γης παραμένει στα χέρια των αγροτών παρά τη φαινομενική σημαντική αλλαγή στα είδη των αγοραστών. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις