«Οι Πολωνοί αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες στα ουκρανικά σύνορα»

Οι Πολωνοί αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς ολόκληρη η Ευρώπη ακούει ήδη τα αιτήματά τους και αναζητά τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Πολωνία Vasyl Zvarych σε σχόλιό του στην Ukrinform, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του πολωνικού αγροτικού κόμματος "Αλληλεγγύη" να αποκλείσει όλα τα σημεία ελέγχου στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα από τις 20 Φεβρουαρίου.

"Πιστεύω ότι οι Πολωνοί αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους, καθώς η φωνή τους ακούγεται ήδη σε όλη την Ευρώπη και αναζητούν τρόπους επίλυσης της κατάστασης, ώστε να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα τόσο των Ουκρανών όσο και των Ευρωπαίων αγροτών. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μια ενωμένη Ευρώπη, καθώς η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι αναπόφευκτη", τόνισε ο διπλωμάτης.

Τόνισε ότι η Ουκρανία καλεί την πολωνική πλευρά "να μην επιδεινώσει την κατάσταση, να αποτρέψει επιθετικές ενέργειες στα σύνορα και να ξεμπλοκάρει την εμπορευματική κυκλοφορία μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας και ολόκληρης της Ευρώπης".

"Είμαστε σε θέση να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα μέρη σε έναν εποικοδομητικό και πολιτισμένο διάλογο, εν ολίγοις, με ευρωπαϊκό τρόπο, ιδίως καθώς σύντομα θα ξεκινήσουν οι προενταξιακές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ", δήλωσε ο διπλωμάτης.

Χαρακτήρισε τον αποκλεισμό και τις ριζοσπαστικές ενέργειες κατά των ουκρανικών προϊόντων "τον δρόμο προς την κοινή μας ήττα: τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Πολωνοί αγρότες θα χάσουν, και μόνο η Μόσχα θα επωφεληθεί από αυτό".

"Ενώ οι Πολωνοί αγρότες μπλοκάρουν τα ουκρανικά σύνορα, τα αγροτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, ρέουν ελεύθερα στην Ευρώπη από τη Ρωσία. Πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε την επιτιθέμενη χώρα να πλουτίσει μέσω της αύξησης των γεωργικών εξαγωγών της προς την Ευρώπη. Η αγορά ρωσικών προϊόντων σημαίνει ότι πληρώνουμε για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας", δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Πολωνία.

Όπως αναφέρθηκε, στις 9 Φεβρουαρίου, Πολωνοί αγρότες άρχισαν να αποκλείουν πολλά σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της απεργίας από το ανεξάρτητο συνδικάτο αγροτών Solidarity, ο αποκλεισμός των δρόμων κοντά στα σημεία ελέγχου θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου. Στις 20 Φεβρουαρίου, σχεδιάζουν να αποκλείσουν πλήρως όλα τα σημεία ελέγχου στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η "ανεξέλεγκτη εισροή αγαθών από την Ουκρανία μετά το άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ" αποτελεί πρόβλημα για την κερδοφορία της γεωργικής παραγωγής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις