USDA: Οι απειλές για τις αγορές σιτηρών το 2024

Το 100ο ετήσιο Φόρουμ Γεωργικών Προοπτικών του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) παρείχε μια πιο προσεκτική ματιά στις προσδοκίες για τις προοπτικές παραγωγής του 2024 για τους Αμερικανούς αγρότες και τα αποτελέσματα αφομοιώθηκαν με ανυπομονησία από την αγορά, η οποία περίμενε περαιτέρω θεμελιώδεις πληροφορίες για να υπαγορεύσει την κατεύθυνση των τιμών, σε μια εποχή που οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων βρίσκονται σε πτώση.

Το αποκορύφωμα των συνεδριάσεων της Πέμπτης το πρωί ήταν η δημοσίευση των προοπτικών του USDA για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους του 2024, η οποία παρείχε την πιο ενημερωμένη εικόνα για το πού αναμένουν οι οικονομολόγοι του USDA ότι θα εξελιχθεί η καλλιεργητική περίοδος του 2024.

Και δυστυχώς για τους αγρότες - οι οποίοι υπέστησαν μια πτώση 38% στις κοντινές προθεσμιακές τιμές του καλαμποκιού (2,56 δολάρια/μπούσελ) και μια πτώση 30% στα κοντινά συμβόλαια σόγιας (3,56 δολάρια/μπούσελ) - τα περιθώρια κέρδους είναι πιθανό να παραμείνουν στενά καθ' όλη τη διάρκεια της επερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας υποχώρησαν ελαφρώς μετά την έκδοση της έκθεσης του USDA, η οποία δείχνει ότι το 2024 θα έχουμε άλλη μια χρονιά με μεγάλες καλλιέργειες καλαμποκιού, καθώς και μια αύξηση των αποθεμάτων σόγιας. Οι τιμές του σιταριού αγωνίστηκαν επίσης για ανοδική δυναμική των τιμών, καθώς το USDA αναμένει ότι τα αποθέματα σιταριού θα διογκωθούν σε υψηλό τετραετίας καθώς οι βροχές επιστρέφουν στις πεδιάδες.

Το USDA διατήρησε τις προβλέψεις του για το καλαμπόκι, τη σόγια και το σιτάρι για το 2024 σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με τις Βασικές Προβλέψεις που δημοσίευσε το περασμένο φθινόπωρο. Για την καλλιεργητική περίοδο του 2024, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι Αμερικανοί αγρότες θα πραγματοποιήσουν πιθανότατα μια αλλαγή 1:1 στα στρέμματα καλαμποκιού και σόγιας.

Η έκταση του καλαμποκιού προβλέπεται στα 91,0 εκατ. στρέμματα, μειωμένη κατά 3,6 εκατ. στρέμματα (-4%) σε σχέση με τις περσινές σπορές.

Τα στρέμματα σόγιας προβλέπονται σε 87,5 εκατομμύρια στρέμματα, αυξημένα κατά 3,9 εκατομμύρια στρέμματα (+5%) σε σχέση με πέρυσι. Τα στρέμματα σιταριού αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση κατά 2,6 εκατομμύρια στρέμματα (-5%) στα 47,0 εκατομμύρια στρέμματα.

Το USDA αναμένει επίσης σταθερή αύξηση για τα στρέμματα σόργου και ρυζιού το 2024. Τα στρέμματα βαμβακιού θα μπορούσαν να ανακάμψουν στον Νότο την ερχόμενη άνοιξη.

Η δυναμική της αγοράς ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτές τις αναμενόμενες αλλαγές στρεμμάτων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του USDA, Seth Meyer, ανέφερε την άνοδο του παγκόσμιου όγκου μεταφοράς καλαμποκιού και σόγιας (χωρίς να περιλαμβάνονται τα αποθέματα της Κίνας) ως τη δύναμη πίσω από την αλλαγή στρεμμάτων καλαμποκιού-σογιας, ενώ τα σφιχτότερα τελικά αποθέματα σιταριού και ρυζιού θα διατηρήσουν αυτά τα στρέμματα κάπως ανταγωνιστικά αυτή την άνοιξη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Farm Futures για τους παραγωγούς του Ιανουαρίου 2024 έδειξαν παρόμοιες τάσεις στις μετατοπίσεις των εκτάσεων καλαμποκιού και σόγιας, με υψηλότερες εκτάσεις καλαμποκιού και χαμηλότερες εκτάσεις σόγιας σε σχέση με τις εκτιμήσεις του USDA που δημοσιεύθηκαν σήμερα το πρωί.

Το USDA διατήρησε επίσης τις προβλέψεις για τις αποδόσεις σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες προβλέψεις του, κάνοντας λόγο για αποδόσεις ρεκόρ καλαμποκιού 181,0 μπούσελ ανά στρέμμα.

Οι αποδόσεις σόγιας προβλέπεται να παραμείνουν επίσης κοντά στη γραμμή τάσης. Η βελτίωση των συνθηκών εδαφικής υγρασίας σε όλες τις πεδιάδες των ΗΠΑ αυξάνει επίσης την πιθανότητα επιστροφής στις αποδόσεις σιταριού σε γραμμή τάσης.

Ο Meyer υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της αμερικανικής φυτικής παραγωγής όταν αναφέρθηκε στις αποδόσεις, σημειώνοντας ότι παρά τις λιγότερο από ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας στην Heartland πέρυσι, όταν μια ξηρασία στις αρχές της περιόδου θα είχε καταστρέψει τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας χωρίς έγκαιρες βροχές στις περιόδους αιχμής της επικονίασης και του γεμίσματος των λοβών, οι αποδόσεις των αμερικανικών καλλιεργειών εξακολουθούν να είναι λογικά σε απόσταση αναπνοής από τις προβλέψεις της γραμμής τάσης.

Ο Meyer απέδωσε επίσης τη συρρίκνωση των στρεμμάτων καλαμποκιού στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τη Νότια Αμερική, και συγκεκριμένα από τη Βραζιλία.

Η μακροχρόνια μείωση των αμερικανικών εξαγωγών καλαμποκιού (καθώς και της σόγιας και του σιταριού) περιορίζει την παγκόσμια κατανάλωση αμερικανικού καλαμποκιού και οδηγεί τους Αμερικανούς αγρότες να εξαρτώνται περισσότερο από τους εγχώριους τελικούς χρήστες για ευκαιρίες τιμών.

Η παραγωγή σόγιας προβλέπεται σε νέο υψηλό ρεκόρ των 4,505 δισεκατομμυρίων μπούσελ, το οποίο αν πραγματοποιηθεί θα ξεπεράσει το σημερινό υψηλό των 4,464 δισεκατομμυρίων μπούσελ που σημειώθηκε το 2021.

Οι αγορές αντέδρασαν ιδιαίτερα πτωτικά στο ποσοστό της σόγιας, καθώς θα προσφέρει την πρώτη σημαντική αύξηση στις εγχώριες προμήθειες σόγιας που έχει βιώσει η βιομηχανία σόγιας από την κορύφωση του εμπορικού πολέμου το 2018.

Με την Κίνα να επιβραδύνει τους ρυθμούς των εισαγωγών της από τις ΗΠΑ υπέρ των φθηνότερων βραζιλιάνικων προμηθειών, οι Αμερικανοί παραγωγοί σόγιας θα βρεθούν περισσότερο εξαρτημένοι από την εγχώρια κατανάλωση, όπως και οι αντίστοιχοι παραγωγοί καλαμποκιού.

Όμως, εδώ υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία. Η ανάπτυξη στον τομέα του ντίζελ βιολογικής προέλευσης θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της επιβράδυνσης του όγκου των εξαγωγών, οπότε οι αγρότες θα εξακολουθήσουν να βλέπουν ευκαιρίες κέρδους για τα επιπλέον σόγια που σχεδιάζουν να φυτέψουν αυτή την άνοιξη και αυτά τα δολάρια θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία στις τοπικές οικονομίες από ό,τι αν είχαν εξαχθεί.

Επιπλέον, θα συμβάλει στη μείωση του όγκου των εισαγόμενων πρώτων υλών στις ΗΠΑ και θα κρατήσει περισσότερα δολάρια να κυκλοφορούν στις αγροτικές κοινότητες.

Η σοδειά σιταριού του 2024 προβλέπεται να ανέλθει ακόμη και σε 1,9 δισεκατομμύρια μπούσελ, η μεγαλύτερη σοδειά σιταριού που καλλιεργείται στις ΗΠΑ από το 2019. Η επιστροφή σε πιο ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας στις πεδιάδες μετά από τρεις διαδοχικές ξηρασίες θα είναι ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει το μέγεθος της σοδειάς σιταριού του 2024.

Οι τιμές του χειμερινού σιταριού στο Σικάγο διαπραγματεύονται επί του παρόντος σε χαμηλό τριών μηνών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Κάνσας Σίτι έχουν πέσει σε χαμηλό 2,5 ετών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια εαρινού σιταριού της Μινεάπολης διαπραγματεύονται σημαντικά υψηλότερα από τα αντίστοιχα συμβόλαια χειμερινού σιταριού, αλλά τα κοντινά προθεσμιακά συμβόλαια εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά σε χαμηλό 2,75, αφού και τα τρία συμβόλαια κατέγραψαν υψηλά επίπεδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Και εδώ βρίσκεται το εμπόδιο για τους Αμερικανούς παραγωγούς σιταριού. Παρά τα δύο τελευταία χρόνια γεωπολιτικής αναταραχής στη Μαύρη Θάλασσα, οι μεταφορές σιταριού από την Ουκρανία και τη Ρωσία εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά και έχουν περιορίσει την αύξηση των τιμών του σιταριού σε όλο τον κόσμο.

Και οι δύο χώρες ελέγχουν το 31% των παγκόσμιων εξαγώγιμων προμηθειών σιταριού.

Το μερίδιο των ΗΠΑ έχει μειωθεί στο 9%, καθιστώντας τις μόνο τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο.

Οι επιπτώσεις που προκύπτουν στην τιμολόγηση είναι σημαντικές για τους αγρότες, ιδίως σε μια εποχή που η πίεση των εισροών συνεχίζει να επιβαρύνει το πορτοφόλι.

Ο όγκος των τελικών αποθεμάτων για το καλαμπόκι ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τις προσδοκίες των αναλυτών πριν από την έκθεση, αλλά με την αύξηση του λόγου αποθεμάτων προς χρήση 2024/25 κατά 2% από την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το USDA αναμένει ότι η μέση τιμή αγοράς για την επερχόμενη καλλιέργεια καλαμποκιού θα μειωθεί κατά 0,40 δολάρια/βαρέλι από τις τρέχουσες εκτιμήσεις στα 4,40 δολάρια/βαρέλι.

Αυτή είναι η χαμηλότερη μέση τιμή της περιόδου εμπορίας για το καλαμπόκι από τότε που οι τιμές έπεσαν στα 3,56 δολάρια/ψέλι κατά τη διάρκεια της περιόδου εμπορίας 2019/20.

Ο όγκος των τελικών αποθεμάτων σόγιας και σιταριού είδε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες προσθήκες στα τελικά αποθέματα του 2024/25 στις προβλέψεις του USDA, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες απώλειες τιμών σε σχέση με το καλαμπόκι. Τα μεγαλύτερα αποθέματα θα βυθίσουν και τις δύο τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες σε χαμηλά τετραετίας.

Και καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων βυθίζονται, τα περιθώρια κέρδους των αγροτών θα συνεχίσουν να περιορίζονται.

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν μειωθεί από τις κορυφές τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο Δρ Meyer υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι το κόστος των εισροών τείνει να είναι "κολλώδες" και να παραμένει υψηλό ακόμη και όταν τα έσοδα από τα εμπορεύματα μειώνονται.

Επιπλέον, οι πρόσφατες μετρήσεις του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι οι υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές παραμένουν επίσης πεισματικά, πράγμα που σημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι λιγότερο πιθανό να μειώσει τα επιτόκια.

Αυτό σημαίνει ότι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εξαρτώνται από το λειτουργικό κεφάλαιο (που είναι όλες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν σημαντικές βιολογικές υστερήσεις στην παραγωγή και τα κέρδη), θα συνεχίσουν να χωνεύουν τα υψηλότερα έξοδα τόκων εκτός από το υψηλό κόστος ζωοτροφών και εισροών.

Οι αγρότες θα πρέπει να βασίζονται όλο και περισσότερο στα κέρδη-ρεκόρ που αποκόμισαν τα τελευταία χρόνια για να καταπολεμήσουν τα στενότερα ζωνάρια που αναμένονται το 2024.

Μετά από αρκετά συνεχόμενα έτη περιορισμένων αποθεμάτων, καταφέραμε επιτέλους να αναπληρώσουμε τους αγωγούς παγκόσμιας ζήτησης για σιτηρά και ελαιούχους σπόρους. Αλλά αυτό θα απαιτήσει ένα νέο επίπεδο πειθαρχίας στο μάρκετινγκ και τη διαχείριση, καθώς αυτό το νέο - και λιγότερο κερδοφόρο - περιβάλλον εγκαθίσταται πάνω από τον κλάδο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις