Σιτάρι: Οι προβλέψεις για μεγάλες παγκόσμιες προμήθειες πιέζουν τις τιμές

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι υποχώρησαν την Παρασκευή και διαμόρφωσαν άλλο ένα χαμηλό 2-1/2 ετών, καθώς οι προβλέψεις για μεγάλες παγκόσμιες προμήθειες συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στην αγορά, ενώ ένας αιγυπτιακός διαγωνισμός εισαγωγής υπογράμμισε τον σκληρό ανταγωνισμό των εξαγωγών.

Το σιτάρι Μαΐου BL2K4, η πιο ενεργή θέση στο Euronext με έδρα το Παρίσι, υποχωρούσε κατά 0,5% στα 198,75 ευρώ (214,09 δολάρια) ανά μετρικό τόνο.

Νωρίτερα υποχώρησε στα 197,50 ευρώ, την πιο αδύναμη τιμή στο Euronext από τον Ιούλιο του 2021 και κάτω από το προηγούμενο χαμηλό 2-1/2 ετών που είχε σημειωθεί την Πέμπτη, όταν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου παραβίασαν το ψυχολογικό κατώτατο όριο των 200 ευρώ.

Το σιτάρι Wv1 του Σικάγο υποχώρησε σε νέο χαμηλό 2-1/2 μηνών, αφού το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι τα αποθέματα αμερικανικού σιταριού θα διογκωθούν σε υψηλό τετραετίας την επόμενη περίοδο, παρά τη μικρότερη αναμενόμενη έκταση για τη φετινή συγκομιδή.

Τα μεγάλα αποθέματα στην Ευρώπη οδηγούν επίσης τους εμπόρους να υποβαθμίσουν τις πιθανές επιπτώσεις της μειωμένης από τις βροχοπτώσεις φύτευσης για τη φετινή συγκομιδή.

"Η αγορά, ειδικά για την παλιά σοδειά, δεν έχει έλλειψη σιταριού", ανέφερε σε σημείωμά της η βρετανική έμπορος ADM Agriculture.

"Οι προοπτικές της συγκομιδής του 2024 τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ φαίνονται δύσκολες, αλλά η όποια στήριξη που φέρνει αυτό, αντισταθμίζεται επί του παρόντος από τη συνολική θεμελιώδη αδυναμία που επικρέμεται στις αγορές σιτηρών της φετινής περιόδου".

Η αύξηση την Τετάρτη της πρόβλεψης του γεωργικού γραφείου FranceAgriMer για τα γαλλικά αποθέματα μαλακού σιταριού 2023/24 σε υψηλό 19 ετών συνέβαλε στην πίεση της προσφοράς.

Σε ξεχωριστή ενημέρωση την Παρασκευή, η FranceArgiMer εκτίμησε ότι οι συνθήκες καλλιέργειας μαλακού σιταριού στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα παρέμειναν οι χειρότερες των τελευταίων τεσσάρων ετών, αν και είχαν σταθεροποιηθεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι προσδοκίες για τρίτη συνεχόμενη εξαιρετική συγκομιδή σιταριού στη Ρωσία επιβάρυναν επίσης την αγορά.

Η αγορά από τον αιγυπτιακό κρατικό αγοραστή GASC 180.000 μετρικών τόνων σιταριού από την Ουκρανία και τη Ρουμανία σε διαγωνισμό την Πέμπτη ανέδειξε επίσης τον έντονο ανταγωνισμό για την απόκτηση περιορισμένης διεθνούς ζήτησης.

Στη Γαλλία, ένα μεγάλο πρόγραμμα φόρτωσης για την Κίνα συντηρούσε τις εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έδειξαν τα στοιχεία της LSEG, αλλά ο ανταγωνισμός από το ουκρανικό σιτάρι μείωσε τη ζήτηση εντός της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις