Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τσέχοι αγρότες στην Πράγα, πολωνικά τρακτέρ στα σύνορα Ουκρανίας

Αγρότες στην Τσεχία ετοιμάζονται για αποκλεισμό της Πράγας, με τρακτέρ, διαμαρτυρόμενοι για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Στο μεταξύ, ανησυχίες προκαλεί η παρουσία 3.000 πολωνικών τρακτέρ στην ουκρανοπολωνική μεθόριο, εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Βαρσοβίας.

Διαφωνίες στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Στην Τσεχία, οι αγροτικές κινητοποιήσεις σημαδεύονται από διαφωνίες. Ορισμένοι διοργανωτές σχεδιάζουν να κλείσουν με τρακτέρ τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Πράγα, ενώ μεγάλες αγροτικές οργανώσεις και η κυβέρνηση αντιτίθενται.

Ο υπουργός Γεωργίας της Τσεχίας, Μάρεκ Βιμπόρνι, άφησε αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις διαμαρτυρίες. "Πολλοί από τους διοργανωτές δεν έχουν καμία σχέση με την γεωργία", τόνισε, προτιμώντας τον διάλογο αντί για "δρόμους και πλατείες".

"Δυσαρέσκεια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική"

Οι διοργανωτές, από την πλευρά τους, εμμένουν στα σχέδιά τους. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Μίλο Μάλι, οι αγρότες θα μεταβούν στην Πράγα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

"Δεν μας αρέσει η Πράσινη Συμφωνία και η υλοποίησή της στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή", δήλωσε ο Μάλι, χαρακτηρίζοντάς την "ακραία περιοριστική και καταστροφική" για τους αγρότες.

Ανησυχίες στο Κίεβο για πολωνικά τρακτέρ

Στο μεταξύ, έντονες ανησυχίες εκφράζει το Κίεβο για την παρουσία 3.000 πολωνικών τρακτέρ στην ουκρανοπολωνική μεθόριο. Η ουκρανική συνοριοφυλακή επιβεβαίωσε την παρουσία τους, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Βαρσοβίας συνεχίζονται.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, το Κίεβο χαρακτήρισε το πολωνικό μπλόκο στα σύνορα ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Η κατάσταση τόσο στην Τσεχία όσο και στην ουκρανοπολωνική  παραμεθόριο παραμένει ρευστή. Αναμένεται ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Βαρσοβίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις